Het is het enige kattenras wat in twee varianten komt; de Europese variant en de Amerikaanse variant. Terwijl deze laatste wat compacter en ronder gebouwd is, is de Europese variant juist wat slanker en atletischer gebouwd. Wil jij je verdiepen in het prachtige kattenras de Burmees? Lees dan verder en ontdek alles wat je wilt weten over dit energieke en actieve kattenras.
Waar komt de Burmees kat vandaan?
De Burmees is een kattenras wat zijn oorsprong vindt in het verre oosten. Om wat specifiek te zijn, uit Birma en omstreken. Het ras komt al voor in de boeken sinds de 14e eeuw maar werd pas vanaf de jaren 30 bekender buiten zijn geboorteland. Hierna verspreidde het ras zich verder naar Engeland en later over de rest van de wereld. Door verschillende fokprogramma’s zijn er uiteindelijk twee fokstandaarden ontstaan van de Burmees; de Amerikaanse Burmees en de Europese Burmees. Er zijn overeenkomsten maar ook verschillen te zien bij deze twee unieke kattenrassen.
Hoe herken je een Burmees?
Je las hierboven al dat er 2 types van deze katten zijn; een Amerikaanse en een Europese variant. Gezien uiterlijk zijn hier een aantal verschillen te zien. De Amerikaanse Burmees is een compact kattenras, met een ronde en korte snuit, een brede borst en snoet én een sterk gebouwd lichaam. De Europese Burmees is wat slanker en atletischer gebouwd. Deze katten zijn ook wat kleiner van stuk en fijner gebouwd dan de Amerikaanse variant. De Burmees heeft grote amandelvormige ogen met bijzondere mooie amber- goudkleurige tinten. De oren staan vrij ver uit elkaar en geven zijn snoet in combinatie met zijn mooie wangetjes een schattige uitstraling.
Welke kleuren Burmezen zijn er?
De Burmees heeft een prachtige zijdeglanzende vacht. De vachtkleuren lopen enorm uiteen, in totaal zijn er tien kleurslagen erkend waaronder o.a. chocolade, rood, seal, lila, crème, blauw en combinaties van twee kleurige vachttypes. De Engelse variant heeft hiernaast ook driekleurige vachtkleuren, deze worden vaak ‘schildpad’ genoemd. Een grappig weetje; door genetische kernmerken zijn 3kleurige Burmees katten áltijd vrouwtjes, de katers komen niet voor in drie kleuren.
Wat weegt een Burmeese kat?
Burmees katers bereiken op volwassen leeftijd een gewicht van meer dan 5 kilo, de dames blijven wat lichter zij worden ongeveer 3 tot 5 kilo. Dit geldt overigens voor de Europese Burmees, de Amerikaanse Burmees wordt iets groter en daarbij ook zwaarder. De Amerikaanse Burmees kater kan tot wel 6,5 kilo wegen.
Het karakter van een Burmese kat
De Burmees heeft een vrolijk, opgewekt, actief en energiek karakter. Hij is een bezig baasje en is daarbij graag op pad. Jagen is één van zijn favoriete hobby’s, hij zal dan ook graag regelmatig op jacht gaan wanneer hij de kans krijgt. Het is een sociaal en vriendelijk kattenras, welke de aandacht van mensen erg op prijs stelt. Deze poezen en katers kunnen over het algemeen ook prima met kinderen en andere huisdieren gehouden worden. De Burmese kat kan zichzelf prima aanpassen als zowel binnen- als buitenkat maar zal het avontuurlijke buitenleven zéker op prijs stellen. Van een grote kattenren of katproof omheinde tuin zal hij dankbaar gebruik maken.
Kan een Burmees goed alleen zijn?
De Burmees houd van aandacht en gezelschap, hij vindt het dan ook niet leuk vaak of lang alleen te zijn. Ben je regelmatig of lang weg van huis? Dan is het slim een maatje te nemen voor jouw Burmees. Echter heeft hij hierin wel de voorkeur voor een rasgenoot want tegenover andere katten kán deze huistijger nog wel eens wat dominant uit de hoek komen.
Wat kost een Burmees kitten?
Prijzen voor een kitten kunnen enorm variëren laten we dat voorop stellen. Maar omdat de Burmees een raskat is liggen de prijzen van deze kittens een stuk hoger dan van niet- ras katten. Een Burmees van een goede Cattery zal rond de 700 tot 950 euro kosten. Dit prijs kan uiteraard oplopen wanneer je kiest voor een specifieke raskat voor bepaalde doeleinden. Dit lijkt misschien veel maar het fokken van raskatten gaat niet over één nacht ijs. Het opzetten van een goed fokprogramma is zeer intensief en kostbaar, de prijs hiervan is dan ook verklaarbaar.
Meer informatie over katten, tips of advies?
Wil je meer lezen over katten? Bekijk dan eens onze blog pagina waar meerdere kattenrassen worden besproken en je kunt lezen over het nut van een kattenren aan huis voor jouw Burmese katten. Onze kattenwinkel bevat verschillende rennen waar jouw geliefde Burmees naar hartenlust zijn energie kan botvieren. Liever zelf een kattenren bouwen? Bekijk dan eens onze losse aluminium kattenren panelen of de panelen van gegalvaniseerd staal. Neem gerust contact op wij helpen je graag bij het maken van de beste keuzes voor jouw kat(ten)!