Veel van onze producten worden (hand) gemaakt van hout, in verschillende houtsoorten. Niet voor niets want hout is een populair basisproduct voor o.a. het maken van dierenverblijven. Hout geeft een mooie uitstraling aan het product, het is een natuurlijk en hiermee zeer milieuvriendelijk product én het materiaal is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld kunststof, goed te bewerken. Iedere houtsoort is uniek, dit is op het eerste oog al direct zichtbaar aan de kleuren en structuren. Toch zijn er meer verschillen in de houtsoorten. Met name de dichtheid, het onderhoud en de gemiddelde levensduur van de houtsoorten kan onderling sterk verschillen.
Duurzaamheidsklasse
Om een duidelijk onderscheid te kunnen maken binnen verschillende houtsoorten kijken we naar de duurzaamheidsklasse. Deze klasse laat zien hoe lang de houtsoort (onbewerkt) mee gaat. Deze klasse speelt dus een belangrijke rol in de kwaliteit van de verschillende houtsoorten. Hieronder vind je een overzichtje met de verschillende klasse;
Klasse 1 houtsoorten | Uiterst duurzaam - gemiddelde levensduur van 25 jaar en langer
Klasse 2 houtsoorten | Zeer duurzaam - gemiddelde levensduur van 15 tot 25 jaar
Klasse 3 houtsoorten | Duurzaam - gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar
Klasse 4 houtsoorten | Weinig duurzaam - gemiddelde levensduur van 5 tot 10 jaar
Klasse 5 houtsoorten | Niet duurzaam - gemiddelde levensduur minder dan 5 jaar
De verschillende soorten houtsoorten
Wereldwijd zijn er duizenden soorten hout, toch zijn niet alle houtsoorten geschikt voor bewerking tot een dierenverblijf. Zo zijn er uiterst duurzame houtsoorten welke simpelweg te zwaar en/of te grof zijn, zoals bijvoorbeeld Azobe hout. Een prachtige tropische hardhout soort maar te ruw en te grof in de bewerking. Maar ook uiterst lichte en zachte geperste houtsoorten zoals spaanderplaat welke niet toereikend zijn voor het gebruik bij verblijven. Deze houtsoorten laten we dan ook graag achterwege, wij focussen ons liever op kwaliteit! Laten we dan ook maar meteen starten met de meest duurzame houtsoort;
Eikenhout | Klasse 2
Deze hardhout soort is afkomstig uit Europa en te herkennen aan de licht bruin-gouden kleur, ongelijke structuur en rechte grove nerf. Een prachtige houtsoort met een stijlvolle en robuuste uitstraling waarvan de kwaliteit bij iedereen wel bekend is, niet voor niets worden veel woonkamermeubels gemaakt van eikenhout. Deze houtsoort valt in de duurzaamheidsklasse 2 en is hiermee de meest duurzame houtsoort welke gebruikt wordt voor onze producten. Eikenhout kan met gemak een levensduur van 15 tot 25 jaar bereiken en is hiernaast ook goed te bewerken. Omdat eikenhout vrij zwaar is wordt deze houtsoort niet gebruikt voor verblijven.
(Geïmpregneerd ) Grenenhout | Klasse 3
Grenenhout is een fijn en goed te bewerken product. Het is een stuk lichter dan eikenhout en daarmee is dit materiaal wél terug te vinden in ons assortiment dierenverblijven zoals onze volières,kippenhokken en hondenhokken. Grenenhout is van nature matig duurzaam, dit is ook de reden dat onze verblijven worden gemaakt van onder druk geïmpregneerd grenenhout. Door het hout onder druk te impregneren ontstaat een optimale door-en-door bescherming, de duurzaamheid van dit materiaal is dan ook aanzienlijk langer dan bijvoorbeeld geschilderd of gedompeld grenen. Met een levensduur van 10 tot 15 jaar valt onder druk geïmpregneerd grenenhout wél in de hogere duurzaamheidsklasse, namelijk klasse 3. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld onze buitenverblijven een levensduur van minimaal 15 jaar bieden!
Douglas hout | Klasse 3
Douglas is een van de hardste Europese naaldhoutsoorten en valt hiermee in de duurzaamheidsklasse 3 en heeft een levensduur van 10 a 15 jaar. Het hout is afkomstig van de Douglasspar en is te herkennen aan de licht roze-bruine kleur van het kernhout. Een leuk weetje; Douglas hout wordt na droger steeds harder. De stijlvolle kleur en matig grove nerf van het hout biedt een smaakvolle combinatie met bijvoorbeeld zwart potdeksel, dit zie je dan ook veel terug bij onze luxe dieren hokken voor buiten. Met name onze Douglas hooiberg is razend populair! Wanneer je dit hout niet behandeld zal de kleur in de jaren vergrijzen, dit geeft echter geen afbreuk op de duurzaamheid.
Potdeksel schaaldelen | Klasse 3
Je las het hierboven al; onze potdeksel dierenverblijven worden vaak gecombineerd met Douglashout. Deze combinatie is bijzonder stijlvol en komt perfect tot zijn recht in een landelijke omgeving. Deze schaaldelen ook wel, Zweeds rabat genoemd worden behandeld waardoor ze een levensduur genieten van 10 tot 15 jaar. Onbehandeld, want omdat de houtsoort voorzien is van een beschermlaag is er geen onderhoud nodig. De potdeksel schaaldelen zijn herkenbaar aan de schuin aflopende en overlappende vorm welke vroeger veel gebruikt werden in boerderijen en landhuizen.
Vurenhout | Klasse 4
Vurenhout is een relatief goedkope houtsoort welke vrij zacht is. Dit is de reden dat dit hout vaak gebruikt wordt voor goedkopere hokken. Het materiaal is makkelijk te verplaatsen, goedkoper in aanschaf en kan makkelijk geschilderd of gebeitst worden. Dit laatste is dan ook van belang. Met een duurzaamheidsklasse 4 is het noodzakelijk het hout te beschermen bij buitengebruik. Dit betekend een periodieke schuur- en schilderbeurt aan het hout met lak, verf of beits. Deze verblijven bieden een levensduur van ongeveer 5 a 7 jaar bij goed onderhoud. Wij verkopen geen verblijven in deze houtsoorten tenzij geïmpregneerd, omdat dit de duurzaamheid enorm verhoogd.
Waar moet je rekening mee houden?
Zoals je hebt kunnen lezen worden er verschillende materialen gebruikt voor onze verblijven en huisdierproducten. Omdat hout een natuurlijk product betreft dien je wel rekening te houden met een aantal punten. Zo vragen de houtsoorten in duurzaamheidsklasse 4 en 5 periodiek en terugkerend onderhoud om de hout conditie op peil te houden. Hiernaast heeft hout in het algemeen een aantal natuurlijke eigenschappen welke niet te voorkomen zijn.
Verkleuringen Omdat het organisch is, wordt het materiaal sterk beïnvloed door de omgeving waar ze zich in bevindt. Regen maar ook zonlicht kunnen zorgen voor verkleuringen in het hout. Zo zal geïmpregneerd grenenhout na impregneren een groene gloed, soms met kleine stippen, tonen. Deze groene gloed zal in de loop der jaren afnemen en terug kleuren naar het hout. Douglas hout heeft als kenmerk dat het vergrijsd in de jaren. Deze kleurveranderingen hebben geen directe invloed op de duurzaamheid en of de stabiliteit van het houtwerk.
Hars en zoutvorming Hars en zoutvorming op het hout is een volkomen normaal resultaat van houtbewerking. Zeker het eerste jaar na bewerking kan er hars uit het hout komen, in veel gevallen is dit onvermijdelijk. Hars en zoutvorming komt voor bij o.a. douglas hout maar ook geïmpregneerd hout. Bij geïmpregneerd hout valt dit vaak meer op omdat het hars door de behandeling groen mee kleurt, dit kan eventueel eenvoudig worden verwijderd met een schaaf maar heeft verder geen invloed op de duurzaamheid. Wanneer hars uit het hout komt en de oppervlakte bereikt zal dit vaak zelfs van het hout afvallen.
Krimpen en uitzetten Hiernaast kan hout uitzetten en krimpen bij warmteverschillen. Dit kan resulteren in scheurtjes in het hout en eventuele kieren, dit heeft geen invloed op de stabiliteit of duurzaamheid van het hout en kunnen, afhankelijk van het weer, weer terug sluiten. Dit 'werken' van het hout is niet te voorkomen omdat hout een natuurlijk product is en beïnvloed wordt door verschillend weersomstandigheden. Wel kun je zorgen dat het hout optimaal beschermd wordt, door jouw houten verblijf te plaatsen op een verharde ondergrond zoals bijvoorbeeld betonbandjes of gewone stoeptegels. Plaats het verblijf ook vrij, dit betekend niet tegen een schutting of onder een klimop of boom. Door het hout te laten ademende en vrij te plaatsen kan het hout beter ventileren en hiermee verleng je de duurzaamheid.
Schimmels en verkleurde plekken Omdat hout dat onder keteldruk geïmpregneerd wordt vrij vochtig wordt in het proces kan dit bij warme temperaturen meeldauw en schimmelaantasting veroorzaken. Deze plekken zijn eenvoudig en doeltreffend te verwijderen met een handborstel. Bij hardnekkige schimmelvorming kan het product worden schoongemaakt met natuurazijn, dit is niet schadelijk voor jouw dieren. Laat het product wel altijd goed luchten na het schoonmaken.
Uiterlijke kenmerken Noesten, vlammen en houtstructuren zijn niet vooraf te bepalen, dit maakt alle producten uniek! Jouw bestelde item kan dus altijd enigszins afwijken in tekening van het hout maar ook de hoeveelheid en grootte van noesten zijn bij ieder stuk hout verschillend. Ook kunnen stukken van het hout ruwer aanvoelen en ogen dan andere gedeeltes, dit kan gebeuren wanneer het hout op deze plek vertakt. Dit is onoverkoombaar omdat we met natuurlijke producten werken. Echter geeft dit wel de bijzondere, natuurlijke en robuuste uitstraling welke wij juist zo mooi vinden!