Hij staat in de top 3 meest populaire gehouden vogels naast de Kanarie en Grasparkiet. Zebravinkjes zijn super leuke vogels om te houden in een volière in de tuin. Deze kleine vogeltjes hebben een prachtig voorkomen en hiernaast fluiten ze ook nog regelmatig een prachtig lied. Ben je op zoek naar een leuke vogelsoort voor in jouw volière? Dan is de Zebravink een goede kanshebber!
Waar komt de Zebravink vandaan?
Laten we starten bij het begin, waar komen deze kleine vogels eigenlijk vandaan? De zebravink is van oorsprong een wilde Australische vogel maar fladdert inmiddels is al meer dan 150 jaar in ons land. De import en export van vogels vanuit Australië is al tientallen jaren verboden. De zebravinken die we hier in Nederland zien zijn dus gekweekte vogels en komen niet uit het wild. Toch zijn er tegenwoordig nog enkele gebieden in Europa waar verwilderde zebravinken leven, hoogstwaarschijnlijk zijn deze wilde populaties ontstaan door de losgelaten of ontsnapte zebravinken uit gevangenschap.
Hoe ziet een Zebravink eruit?
De Zebravink heeft een prachtig uiterlijk, als je het mij vraagt. Deze kleine vogels vallen niet voor niets onder de prachtvinken, ze zijn speels gekleurd en hebben een bijzondere tekening. Zijn naam heeft hij tevens te danken aan zijn indrukwekkend voorkomen. Met Stipjes, zebrastreepjes en een oranje gekleurde snavel zijn ze werkelijk prachtig om te zien! De mannetjes zijn te herkennen aan de oranje wangetjes, de popjes hebben deze gekleurde wangetjes niet. Deze kleine vogels hebben een lengte van ongeveer 10 tot 12 centimeter. Ze worden gemiddeld zo’n 15 tot 20 gram en de ringmaat ligt op 2,7 mm in de meeste gevallen. Grotere vinken kunnen ringmaat 2,9 tot 3,22 mm dragen. De zebravink wordt gemiddeld 3 tot 5 jaar oud, uiteraard is een goede huisvesting en verzorging hierin wel enorm belangrijk. Ben je benieuwd waar je rekening mee moet houden in jouw huisvesting voor zebravinken? Lees dan zeker verder!
De (minder bekende) Timor Zebravink
De Zebravink kennen we allemaal wel maar wist je dat deze prachtvinken ook bestaan in een minder bekende variant? De Timor Zebravink is een stuk smaller en kleiner dan de gewone Zebravink. Deze variant komt echter niet vaak voor, ze zijn namelijk erg lastig om te kweken. De Timor Zebravink heeft ook een iets andere tekening , hij heeft namelijk geen zebra tekening onder de snavel zoals we dit zien bij de gewone Zebravink.
Wat voor geluid maken zebravinkjes?
De Zebravink kan best een prima stukje fluiten, de mannetjes zijn hierin iets fanatieker dan de popjes. Leuk is ook om te weten dat de mannetjes de zang leren van de vadervogel. Zebravinkjes die in het gezelschap van de vader zijn zullen daarom een beter ontwikkelde zang hebben. Overigens kunnen ze het ook leren van een ‘oudere broer’. De mate van zang is hiernaast afhankelijk van de intelligentie van de vogel, hoe slimmer de vogel hoe beter zijn zang én complexer zijn melodieën.
Wat eten zebravinkjes?
Zebravinken zijn zaadeters, een goede mengeling voor tropische vogels voldoet in de meeste gevallen voor een zebravink. Ook is er speciale voeding beschikbaar voor deze vogeltjes. Hiernaast is het mogelijk het dieet aan te vullen met bijvoorbeeld mineralen, maagkiezel en eivoer. Daarnaast houden ze ook van een lekker stukje groenvoer en fruit op zijn tijd, denk hierbij aan bijvoorbeeld een stukje appel, komkommer of kleine hoeveelheden fijngesneden soepgroente. Uiteraard hebben de vogels hiernaast altijd toegang nodig tot vers en schoon drinkwater.
Hoeveel zebravinken samen houden?
Zebravinken horen niet alleen te leven, het zijn groepsdieren die het best in koppels gehouden kunnen worden. Hoeveel zebravinken je samen kunt houden is voornamelijk afhankelijk van de ruimte die je voor ze hebt. Een koppeltjes Zebravinken hebben een kooi nodig van minimaal 50 x 50 centimeter maar dit is al aan de krappe kant. Echter als je er meerdere wilt houden kom je al snel uit op een volière. Zebravinken zijn vriendelijke, toegankelijke vogels die in de meeste gevallen best prima samen gaan met andere vogelsoorten. Mits er uiteraard voldoende ruimte is voor alle vogels. Wil je jouw gemengde volière vullen met zebravinkjes én andere vogels? Dan zijn Zilverbekjes, Amadines, Rijstvogels en bijvoorbeeld Japanse meeuwtjes goede keuzes.
Wil je meerdere zebravinkjes samen houden dan is het belangrijk te weten dat 2 koppels vaak niet goed gaat. Dit zal gegarandeerd bonje op leveren in de volière. Wil je meerdere zebra vinken samen houden kies dan voor minstens 3 koppels of meer. Houdt hierbij uiteraard wel rekening met voldoende ruimte, hieronder zie je enkele voorbeelden van volières geschikt voor zebravinkjes:
Volière inrichting voor Zebravinken
Zebravinken vinden het prettig als er voldoende schuilplekjes zijn in de volière. Een goede inrichting is dan ook aan te raden om het jouw Zebravinkjes naar de zin te maken. Denk hierbij zeker aan beplanting want dit zullen ze zeker op prijs stellen. Vlier is hier een goede optie voor, het groeit erg snel en biedt veel beschutting in de volière voor jouw vogels. Maar ook conifeer, distel, sering en vlinderstruiken zijn leuke keuzes.
Jouw zebravinken in een maatwerk volière?
Kan je niet wachten jouw volière helemaal Zebravink-proof te gaan inrichten? Bekijk dan zeker eens de mogelijkheden in onze vogelwinkel. Je vindt hier de mooiste houten volières maar tevens volières van aluminium vallen onder mogelijkheden. Jouw ideale maatvoering niet beschikbaar? Geen zorgen wij leveren ook prachtige maatwerk volières voor buiten. Wil jij een volière op maat voor jouw zebravinkjes? Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.