Ze zijn schattig, fluffy en onwijs leuk om naar te kijken; de zijdehoen! Deze klein krielkip heeft een bijzonder uiterlijk maar zijn karakter doet hier niet voor onder. Een zachtaardig kipje dat met zijn toegankelijke en nieuwsgierige karaktereigenschappen een aanwinst is voor jouw kippenren.
Waar komen deze kipjes vandaan?
De zijdehoen is een eeuwenoud Chinees ras dat zijn oorsprong duizenden jaren geleden vond. Pas rond 1827 werd het krielkippen ras bekend in Europa. Grappig om te weten is dat dit kippenras in de middeleeuwen door zwendelaars werd verkocht als kruising tussen een “konijn en een kip”. En ergens begrijpen we nog wel dat hier in geloofd werd.
Het uiterlijk van zijdehoenders
De zijdehoender heeft een aantal unieke kenmerken wanneer we naar het uiterlijk kijken. Zo is de huid van deze kippen zwart tot paarachtig. Ook de botten, het vlees en zelfs het bloed van de zijdehoen is zwart. Dit is het gevolg van een genetische afwijking die met een lastig woord fibromelanose wordt genoemd, simpel gezegd is het gewoon donkere pigment. De verenjas van deze krielkippen is pluizig maar voelt superzacht. Vandaar ook die naam, de zijdehoender heeft een zijdezacht verenjasje. Deze jas maakt het kipje extra opvallend want hierdoor lijkt zijn koppie vrij klein. De grote kuif op zijn hoofd maakt echter weer alles goed. Kortom: Het is een bijzonder leuk kipje en grappig kippenras om te zien! Deze kippetjes komen in verschillende kleurslagen waaronder de meest voorkomende; wit, zwart, patrijs, en buff dit is de goudgele kleur.
Hoe groot wordt een zijdehoender kriel?
De zijdehoen valt onder de kleine kip categorie, krielkippen noemen we ze. Met een gewicht van ongeveer 1 kilo zijn de hennetjes het kleinst, de hanen wegen vaak iets meer. Ter vergelijking een normale legkip weegt ongeveer 1,7 kilo en een Brahma kip kan zelfs tot wel 5 kilo wegen op volwassen leeftijd. Dit ras blijft dus lekker klein, des temeer kun je er houden in jouw kippenren.
Hoeveel eieren leggen zijdehoen kippen?
De gemiddelde legkip legt zo’n 300 kippeneieren per jaar, de gemiddelde sierkip legt er een 100 tot 150 per jaar. Van een zijdehoender kriel kun je ongeveer 110 kippeneitjes per jaar verwachten, dat is ongeveer 2 eieren per week. Dit is dus wel een stukje minder dan grote legkippen produceren. Maar wanneer je 4 zijdehoenders hebt betekend dat dus al iedere dag 1 ei en op zondag zelfs 2!
Hoe oud wordt een zijdehoendertje?
De zijdehoender is een vrij sterk ras, ze kunnen bijvoorbeeld prima tegen vorst en koude temperaturen. Het is wel slim om jouw zijdehoender een dak te bieden, want een natte krielkip is niet zo’n leuk gezicht en als ze echt doorweekt worden is dit ook slecht voor de gezondheid. De zijdehoender is niet echt gevoelig voor ziektes en bereiken met een gemiddelde leeftijd van 7 jaar een vrij lang kippenleven. Wel is het belangrijk dat de zijdehoen niet alleen gehouden worden, ze kunnen letterlijk wegkwijnen van eenzaamheid.
Vliegt de zijde hoender kriel?
De zijdehoender is geen vlieger, ze zijn ook vrij klein en hebben het vermogen niet van de grond te komen omdat hun vleugels hier niet voor gemaakt zijn. Het enige wat ze zullen doen is wat fladderen. Springen daarentegen kunnen ze wel maar nooit heel hoog. Een omheining of kippenren van 1 meter is dan ook voldoende voor dit ras. De veren van de zijdehoender zijn anders opgebouwd dan die van een legkip bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat ze niet of nauwelijks kunnen opstijgen. Hierdoor zijn het ook perfecte kippen om los te houden in de achtertuin. Let wel dat andere dieren geen toegang tot jouw kippetjes hebben. Als je jouw zijdehoenders los wilt laten lopen op het erf, blijft een goed nachthok en leghok voor de zijdehoenders belangrijk.
Een nachthok voor de zijdehoen kriel
Deze krielkipjes zitten graag lekker warm tegen elkaar op de zitstok. Maar er moet dan wel voldoende ruimte zijn voor jouw aantal kippen natuurlijk. Per vierkante meter nachthok kun je rekenen met ongeveer 4 zijdehoender krielkippen. Zorg ervoor dat het hok tocht en vochtvrij is en er voldoende slaap en legruimte is voor alle kippen. De meeste zijdehoenders slapen op de grond en gaan niet op stok, maar het is mogelijk ze dit aan te leren. Plaats de stok in dit geval niet te hoog zodat ze eenvoudig kunnen opstappen. Maar sta er niet raar van te kijken als jouw zijdehoenders toch lekker op de grond blijven samen.
Hoeveel zijdehoender krielen in jouw kippenren?
Naast een goed nachthok voor de kippen is een fijne scharrelruimte natuurlijk een must voor jouw kippen. Een plek waar jouw kippen kunnen leven in een natuurlijk habitat en kunnen doen waar ze het beste in zijn; lekker scharrelen. Houd rekening met ongeveer 1 vierkante meter voor 2 krielkippen zoals de Zijdehoender.
Welk kippenhok voor de zijdehoendertjes kriel?
Wil je een compleet verblijf voor jouw krieltjes, een kippen nachthok met kippenren? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Door het kleine formaat van deze kippen wordt het ook een stuk eenvoudiger om meerdere kippen samen te houden. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van geschikte kippenhokken voor zijdehoenders.
Meer informatie of advies voor jouw krielen?
Wil je meer informatie over een van onze producten, het houden van kippen of heb je specifieke vragen over deze krielkippen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je hier graag bij. Ook voor een kippenhok op maat kun je bij ons terecht. Wij staan klaar je te helpen bij vragen en bieden advies uit eigen ervaringen en die van onze klanten. Of bekijk onze kippenwinkel voor onze luxe kippenhokken en grote kippenrennen voor langdurig buitenplezier.