Het hoenderras is populair, komt voor in vele achtertuinen én is ook nog eens een ras wat goed tam te maken is. De Brahma kip is bij uitstek een opvallend kippenras, maar wat maakt dit kippenras nou zo leuk? Wat kun je verwachten als je Brahma’s wilt houden en waar moet je rekening mee houden het huisvesten van dit grote kippenras? Je leest het allemaal in onze blog: De Brahma!

Waar komt de Brahma kip vandaan?
De Brahma kip vindt zijn oorsprong in India, nog specifieker uit de provincie Brahmapoorta. Hier werd het grote kippenras namelijk voor het eerst gefokt. Niet veel later werden de kippen geëxporteerd naar andere landen op de wereld waar de nadruk werd gelegd op het uiterlijk van de kippen. In Amerika is het ras uiteindelijk verder ontwikkeld en is de Brahma ontstaan zoals wij deze nu kennen.
Hoe herken je een Brahma kip?
Dat dit kippenras onder ‘grote kippen’ vallen hoeven we je vast niet meer uit te leggen. De Brahma is een van de grootste kippenrassen ter wereld. De Brahma is een statige kip, hij staat hoog op zijn poten welke met prachtige veren flossen versierd zijn. In verhouding heeft de Brahma een klein koppie, wat direct opvalt door zijn grote imposante lichaam. De haan kan tot wel 5 kilo wegen op volwassen leeftijd en valt direct op door zijn felrode kam. De hennen blijven iets kleiner maar kunnen toch met gemak een gewicht van 4 kilo behalen.
Het karakter van Brahma’s
Niet alleen het uiterlijk van deze kippen is bijzonder, ook het zachtaardige karakter van deze kippen maakt ze populair. Brahma hennen en hanen zijn over het algemeen rustige kippen, ze zeer vriendelijk, meegaand en niet agressief in omgang. Het zijn dan ook hele leuke kippen voor beginners én ze zijn goed met kinderen wat ook een groot pluspunt kan zijn. De kippen zijn vrij eenvoudig tam te maken en komen graag langs voor een aai. Ze blijven graag met de pootjes aan de grond, want de Brahma is door zijn gewicht en omvang geen briljante vlieger. Ondanks deze kippen door hun voorkomen vaak hoog in pikorde staan zijn ze toch enorm vriendelijk voor andere kippen en dieren. Mede hierdoor kunnen deze kippen vaak ook perfect gehouden worden in een gecombineerde dieren ren.
Hoe oud worden deze kippen?
Door zijn grote formaat hebben deze kippen wel een tijdje nodig om ‘volwassen’ te worden. Pas rond een leeftijd van 2 jaar worden de kippen als volwassen beschouwd. Gemiddeld wordt een Brahma ongeveer 6 tot 8 jaar oud. Dit is natuurlijk óók afhankelijk van een goede voeding, verzorging en huisvesting hierover lees je later meer.
Hoeveel eieren legt een Brahma hen?
Niet onbelangrijk; hoeveel eieren leggen deze hennen? Kippen worden natuurlijk ook vaak gehouden voor de eitjes. Een vers eitje in de ochtend van je eigen kippen is ook wel écht heel leuk. Gemiddeld legt een gezonde hen zo’n 3-4 eieren per week, een stuk minder dan de gemiddelde legkip. De eieren zijn wel groot van formaat en hebben een bruine kleur. De Brahma hennentjes hebben wat opstart tijd nodig; de hen legt namelijk pas eieren vanaf een leeftijd van ongeveer 6 tot 7 maanden.
Brahma kippen houden, waar moet je rekening mee houden?
Een groot kippenras huisvesten vraagt iets meer dan de gemiddelde legkip. Deze kippen hebben door het grote formaat en zware gewicht flink wat ruimte nodig. Dit geldt voor zowel het nachthok als de kippenren. Hieronder vind je enkele tips en minimale richtlijnen voor het houden van Brahma kippen.
Afmeting kippenhok Brahma: De minimale grondoppervlakte van het kippenhok moet 1 tot 1,5 vierkante meter per kip zijn. En hierbij geldt; hoe groter hoe beter! Voldoende scharrelruimte is noodzakelijk maar hiernaast dient er een ook ruim nachthok aanwezig te zijn die jouw grote kippen voldoende ruimte bieden.
Afmeting zitstok Brahma: Deze grote kippen slapen op stok en hebben hiervoor ongeveer 30 centimeter stokruimte nodig per kip. De kippen zitstok heeft idealiter een dikte van ongeveer 4 a 5 centimeter en wordt op +/- 30 tot 40 centimeter vanaf de grond gemonteerd.
Afmeting en aantal legnesten: Voor de hennen dienen er voldoende legnesten aanwezig te zijn. Per legnest kun je rekenen met 2 hennen, dus wil je 4 Bahama’s houden gebruik dan minstens 2 legnesten. Een legnest voor de Brahma heeft een afmeting van ongeveer 30 x 30 of 40 x 40 centimeter.
Deur en luikafmeting Brahma: Ook bij deurtjes en luikjes dien je rekening te houden met grote formaat. Toegangsdeurtjes en luikjes bieden voor de Brahma kip een minimale doorgang van 30 x 40 centimeter.
Kippenhok voor Brahma kippen
In onze collectie Luxe kippenhokken hebben wij plaats gemaakt voor een aantal grote verblijven, geschikt voor grote jongens (en meisjes). Deze complete kippenhokken met ren bieden voldoende ruimte voor grote rassen zoals de Brahma’s. Zie hieronder enkele voorbeelden van Brahma kippenhokken uit ons assortiment. Deze grote kippenhokken worden handgemaakt in eigen werkplaats met duurzame materialen. Goed voor minstens 10 tot 15 jaar tokkend plezier in de achtertuin.
Nachthok Brahma kippen
Wanneer je een open dierenren is vaak het plaatsen van enkel een nachthok voor de kippen voldoende. Hier kunnen de kippen op stok, is er plek voor het leggen van de eitje én is bescherming te vinden op regenachtige dagen. Ben je op zoek naar een Brahma nachthok dan vind je hieronder enkele voorbeelden uit onze collectie. Deze handgemaakte collectie nachthokken zijn duurzaam én onderhoudsvrij. Zo bieden ze een levensduur van 10 tot 15 jaar zónder jaarlijkse schilder en schuur beurt.
Kippenren Brahma kippen
Wil je graag een kippenren plaatsen voor jouw Brahma kippen en ze zo alle ruimte bieden die ze nodig hebben? In onze kippenwinkel hebben we een mooi assortiment kippenrennen in verschillende materialen. Onze houten kippenren, gemaakt van onderhoudsvrije materialen uit eigen werkplaats bijvoorbeeld. De gegalvaniseerde kippenren, die door het gebruik van losse panelen betaalbaar blijft maar tóch veel scharrelruimte biedt. Of de luxe, stijlvolle aluminium kippenren die naast comfort voor de kippen ook een prachtige uitstraling biedt in de achtertuin.