Je kent hem vast wel; de reclame van Page toiletpapier die 35 jaar geleden de hondenwereld compleet op zijn kop zou zetten. Die schattige pup die er met zijn kraalogen iedereen van overtuigde dat er geen zachter toilet papier verkrijgbaar was op de wereld. De Labrador heeft zijn stempel gezet en is, misschien wel mede door deze reclame, uitgegroeid tot één van de meest populaire hondenrassen in Nederland én daarbuiten. Maar naast de Page hond is dit ras écht nog zo veel meer, lees verder en ontdek alles over dit leuke en vriendelijke hondenras.
Waar komt dit hondenras oorspronkelijk vandaan?
De Labrador Retriever komt oorspronkelijk uit Canada waar hij werkte in de jacht. De Lab zorgde ervoor dat het geschoten wild terug werd gebracht bij de jager, vandaar ook die naamaanvulling; Retriever wat letterlijk ‘terug-brenger’ betekend. Hij was gedreven in zijn werk maar daarnaast werd hij ook geacht rustig te zijn in het jachtgebied. Hij mocht uiteraard geen wild opjagen of voor onrust zorgen tijdens het jagen. Dit heeft de Labrador Retriever tot een evenwichtige hond gemaakt; gedreven, energiek maar tegelijkertijd ook rustig een gehoorzaam.
Het uiterlijk van de Labrador
Veel mensen hebben moeite met het verschil tussen een Labrador en Golden Retriever. En ondanks het beide retrievers zijn, zijn het totaal verschillende honden. Alleen al als we naar het uiterlijk kijken en met name de vacht zien we een groot verschil. De Labrador Retriever is een kortharig ras en heeft een vrij forse bouw. Het stevig gebouwde lichaam hebben ze te danken aan het sportieve en actieve oorspronkelijke doel van deze honden; jagen op het land én in het water. De Labrador komt voor in 3 erkende kleuren; zwart, blond/geel en bruin. De hangende oren in combinatie met de grote (hazel) bruine ogen geven hem een betrouwbare, lieve en aandoenlijke blik. Hier weten ze dan ook als geen ander gebruik van te maken.
Schofthoogtes en gewichten van de Labs
De Labrador reu heeft op volwassen leeftijd een schoft van ongeveer 56 á 57 centimeter, de teefjes blijven iets kleiner met een schoft van 54 tot 56 centimeter. Deze richtlijn kan uiteraard wat afwijken op basis van de bouw en genen van de hond. Een Labrador Retriever weegt tussen de 29 en 35 kilo op volwassen leeftijd. Deze volwassen leeftijd bereiken ze over het algemeen rond het 2e levensjaar maar in de lichaamslengte stoppen ze vaak al wat eerder met groeien.
Het Labrador karakter
Iedere hond is uiteraard verschillend en hiermee is ook het karakter uniek. Maar de meeste Labrador Retrievers zijn betrouwbare, aanhankelijke, vriendelijke en enthousiaste goed gehumeurde honden. Ze hebben een vrij gevoelig karakter en hechten zich erg aan het baasje. Ze zijn dan ook graag betrokken bij het gezinsleven. Vooral op jonge leeftijd is de Labrador een actieve en energieke hond, ze bewegen graag! Een sportief baasje of sportief gezin is perfect voor deze honden. Want ook op latere leeftijd is voldoende bewegen heel belangrijk voor deze honden. In de meeste gevallen kunnen ze prima opschieten met andere huisdieren, mits ze dit uiteraard goed wordt aangeleerd. Een goede opvoeding is belangrijk maar dan heb je aan de Labrador wel écht een lief maatje.
Wat kost een Labrador pup?
Een nieuwe pup in huis (zeker het eerste jaar) kost natuurlijk wat. Alle items die je moet aanschaffen voor jouw pup, voeding, vaccinaties, speeltjes, snacks noem het maar op. Maar de eerste kosten komen kijken bij de aanschaf van een puppy. Voor een Labrador pup van een erkende fokker moet je rekening houden met € 1000,- aanschafkosten. Het is wel te adviseren om bij een goede fokker aan te kloppen. Hiermee kunnen erfelijke aandoening zoals hierboven zijn beschreven worden voorkomen kun je voorkennis opvragen over de ouderdieren én daarnaast weet een goede fokker vaak veel meer te vertellen over karakters van de pups.
Hoe oud wordt een Labrador gemiddeld?
De leeftijd van een Labrador is sterk afhankelijk van een aantal factoren; verzorging, beweging, voeding, ziektes en eventuele erfelijke eigenschappen spelen hierin een grote rol. Verderop lees je hier nog wat meer over. De Labrador bereikt gemiddeld een leeftijd van 10 tot 12 jaar.
Ras gevoelige aandoeningen en ziektes
De uiteindelijke leeftijd van een Labrador is, zoals je hierboven al las, ook afhankelijk van eventuele erfelijke aandoeningen. In bijna ieder hondenras is wel iets te vinden waarop een verhoogde kans bestaat. Helaas is dit voor de Labs niet anders en komen ook in dit ras enkele aandoeningen vaker voor. Heup- en elleboogdysplasie is er hier een van, dit is een afwijking in de heupen of ellebooggewrichten wat pijn en mankheid veroorzaakt. Atopische Dermatitis, een allergie die voor reacties van de huid kan zorgen komt ook voor in het ras. Cataract, een vertroebeling van de ooglens die zorgt voor grauwe of grijze staar. En de laatste maar misschien wél de meest voorkomende; de Labrador heeft aanleg voor overgewicht en obesitas.
Is een Labrador een makkelijke hond?
De Labrador staat bekend als ‘makkelijke’ hond. Veel mensen denken dan ook dat de Labrador van nature goed luistert en geen training of opvoeding nodig heeft. Niets is minder waar! Ieder ras, waaronder ook de Labrador, vraagt een goede opvoeding en begeleiding. Zeker in de puppy periode kan ook een Labrador eigenwijs zijn, niet luisteren en totaal niet gehoorzamen. Over het algemeen zijn deze honden wél vrij makkelijk te trainen maar dit wil niet zeggen dat het een hond is die je er even bij neemt. Denk goed na voor je een hond in huis neemt of het nu gaat om een Labrador, een Chihuahua of een Mechelse herder álle honden hebben een gedegen opvoeding nodig.
Is een Labrador een goede gezinshond?
De Labrador wordt gezien als ideale gezinshond, hij is goed met kinderen (hierover later meer) kan goed overweg met bezoek, is vriendelijk naar de postbode en vind het heerlijk om lekker op de bank weg te dromen. Maar, onthoudt hierbij wel dat de Labrador een werkhond is van nature. Ze willen dan ook graag iets te doen hebben. Een verveelde hond kan naar gedrag ontwikkelen en dit is voor een Labrador niet anders. Besteed daarom veel aandacht aan de Lab, lekker samen spelen, uren samen wandelen, een speurtocht of balspel hij is overal voor in! Zolang hij maar onderdeel mag zijn van jullie gezin én hij vermaakt en uitgedaagd wordt. De Labrador is ook geen hond die graag alleen is, hier maak je hem niet gelukkig mee want hij is té graag onder de mensen.
Kan een Labrador goed met kinderen omgaan?
De Labrador is vaak bij uitstek een hond die past in gezinnen met kinderen. Juist omdat ze zo vriendelijk zijn en niet snel in de stress schieten bij drukte of geluiden. Maar ook hier is een goede opvoeding van belang. En dan hebben we het in deze niet alleen over de hond maar ook over de kinderen. Respectvol met elkaar om gaan moet vaak geleerd worden, want uit enthousiasme kunnen beide partijen nog wel eens over de top gaan. En omdat de Labrador pup al best een grote pup is, enigszins onstuimig kan zijn en een vrij zwaar lichaam heeft is het belangrijk vooraf duidelijke regeltjes te maken. Zeker in de puppy periode is dit super belangrijk. “Jong geleerd is oud gedaan” zeggen we vaak en dat is niet voor niets.
Alles voor jouw Labrador
Verwacht jij binnenkort een Labrador in huis? En ben je op zoek naar een Labrador hondenbench, een autobench voor jouw Lab of een fijn Labrador hondenhok voor buiten? Wij helpen je hier graag bij. Hieronder vind je enkele producten uit onze hondenwinkel die geschikt zijn voor jouw Labrador. Wij gaan in deze uit van de schofthoogte die de richtlijnen aangeven, het is uiteraard altijd slim om jouw hond na te meten om zeker te zijn van de juiste bench, autokooi of hondenhok. Wil je de items aanschaffen voor een Labrador pup? Dan is het slim uit te gaan van de volwassen grootte, maar tijdelijk te werken met een verkleiner. Een verkleiner voor de hondenbench bijvoorbeeld voorkomt dat de pup zijn behoeftes in de bench doet, deze vind je uiteraard ook in onze hondenwinkel.