Waar vroeger vrijwel iedereen legkippen in de tuin had lopen, winnen tegenwoordig de kleine kippenrassen aan populariteit. Ze zijn gezellig, fluffy en hebben vaak een energiek karakter. Wil je kleine kippen houden in jouw achtertuin en ben je op zoek naar een leuk kippenras? Lees dan zeker verder en ontdek de 5 meest populaire kleine kippenrassen.
Wat is een klein kippenras?
Kleine kippen worden vaak krielkippen genoemd. Maar wanneer is een kip een krielkip? Een krielkipje heeft een maximaal gewicht van 1,5 kilo. Het zijn kippen die van nature klein van formaat zijn maar er zijn ook krielrassen die doelbewust klein gefokt zijn. Van deze laatste variant zijn vaak óók grote rassen zoals bijvoorbeeld de Wyandotte kriel en de Barnevelder die zowel in kriel als in groot formaat voorkomen.
Wat zijn de voordelen van kleine kippen?
Krielkippen worden steeds populairder en daar zijn verschillende goede redenen voor. Ten eerste voor het formaat, kleine kippen zijn makkelijker te hanteren dan grote rassen. Hiernaast heeft niet iedereen een landgoed tot zijn beschikking en door kleine kippen te houden wordt het een stuk aantrekkelijker wanneer je minder ruimte hebt. Heb je een klein budget? Ook in dit geval zijn kleine kippen een betere keuze; de kleine kippen kosten uiteindelijk minder in de portemonnee. Denk hierbij aan voeding en verzorging maar ook de legnesten, zitstokken en het kippenhok mogen kleiner en dus goedkoper blijven dan bij grote kippen. Bovenal zijn kleine kippetjes ook gewoon heel leuk en gezellig én hebben ze vaak een super schattig uiterlijk. Afijn, laten we gaan kijken naar de meest populaire kippenrassen klein formaat want daar komen we tenslotte voor hier. Lees verder onder de kippenhokken voor krielkippen hieronder.
De zijdehoen
Laten we maar meteen starten met een kriel ras dat iedereen waarschijnlijk wel kent. Niet voor niets is de Zijdehoender een zéér populair klein kippetje. De Zijdehoen heeft een gewicht tussen de 700 gram en 1,5 kilo op volwassen leeftijd. Ze hebben een kenmerkende fluffy kuif die parmantig boven op het koppie de lucht in steekt. De kip is eigenlijk totaal fluffy want ook zijn lichaam is sierlijk bedekt met pluizige veren. De zijdehoen is een vriendelijk kippenras, vrij makkelijk tam te maken én lekker nieuwsgierig. Dit maakt ze ook tot een leuk kippenras voor kinderen. Het zijn geen mega fanatieke leggers maar je kunt toch wel uit gaan van een 100-tal (kleine) eitjes van jouw zijdehoen hen per jaar. Meer lezen over deze kippetjes? Lees dan onze blog de Zijdehoender kriel.
De Wyandotte kriel
De Wyandotte kriel is zo’n kip waar we hierboven over spraken. De (groot formaat) Wyandotte hen wordt met gemak 4 kilo maar de kriel hen blijft maar 1000 gram, de haan wordt ongeveer 1200 gram. Omdat dit krielras rijkelijke in de veren zit lijken ze wat groter dan ze daadwerkelijk zijn. Die verenjas is overigens wel één van de opvallende kenmerken van het ras; ze zijn dan ook echt prachtig om te zien. De hennen leggen iets meer eitjes dan de zijdehoen hierboven, ongeveer 180 lichtbruine kippeneieren per jaar kun je verwachten van de Wyandotte krielkip. De Wyandotte kriel is over het algemeen een rustig ras en het zijn geen echte vliegers. Ze zijn handtam te krijgen en hebben een vriendelijk karkater, dit geldt voor zowel de hennetjes als haantjes.
De Serama kriel
Als je op zoek bent naar een bijzonder klein kipje dan moet je dit ras zéker eens bekijken. Deze kleine kriel heeft een maximaal gewicht 500 gram maar zijn uiterlijk doet anders denken. Er zijn maar weinig kippen zo trots op zichzelf als de Serama kriel. Zijn borst staat naar voren, zijn kam recht omhoog, zijn staart doet denken aan een zorgvuldig samengestelde indianentooi en zijn karkater doet ook niet onder voor zijn uiterlijk. Dit kippetje is klein van formaat maar heeft een groots voorkomen in de kippenren. Hiernaast zijn het vaak echte knuffelkippen, ze houden van aandacht en zijn lekker druk bezig in de kippenren. De Serama kriel dient een goed tocht- en vochtvrij hok te hebben want ze kunnen niet heel goed om gaan met kou. Hierover lees je later meer informatie.
De Cochin Kriel
De kleine kip in een groots jasje; de Cochin krielkip. Dit kleine kippenras heeft een dikke verenjas en een brede borst waardoor ook deze kleine kriel groter lijkt dan hij daadwerkelijk is. De Cochin haan wordt maximaal 1 kilo, de hennen blijven wat kleiner met een gemiddeld gewicht van 900 gram. Deze krielen leggen ongeveer 150 eieren per jaar, ze hebben vrij veel aanleg tot broedsheid en blijven goed op het nest. Ze vliegen nauwelijks en hierdoor worden deze kippen ook vaak gehouden in een open kippenren of gecombineerde dieren ren. Naast een mooi uiterlijk siert dit kipje ook door een fijn karakter; ze zijn rustig, vriendelijk én niet schuw.
De Barnevelder kriel
Persoonlijk vind ik de Barnevelder kriel een héél leuk kipje. Ten eerste door zijn mooie uiterlijk. De veren van dit kippenras is bijzonder gekleurd en heeft een mooie tekening. Deze krielkip legt ongeveer 6 vrij grote kippeneieren per week én gaat in de winter zelfs door met het leggen van eieren. Een bijzonder pluspuntje wat zéker niet alle kippen bezitten. Dit tamme kippenras past zich goed aan op zijn omgeving en wordt dan ook gezien als een veelzijdig en vrij makkelijk kippenras; ideaal voor beginners! De Barnevelder kriel weegt ongeveer 1 kilo, dus ze zijn eenvoudig te hanteren en hierdoor ook makkelijker tam te maken.
Een klein kippenras voor kinderen
Wij zijn er voorstanders van; kinderen die opgroeien met dieren. Kinderen kunnen veel leren van dieren en andersom is dat niet anders. Ook kippen worden vaak aangeschaft omdat ze leuk zijn voor kinderen. De rassen op deze pagina zijn hier dan ook voor geschikt mét een kleine aantekening. De meeste kippen vinden optillen niet direct de leukste manier van contact leggen en ervaren het als te spannend als er nagejaagd worden. Iets wat kinderen vaak juist leuk vinden. Benader de kippen altijd rustig, respectvol, til ze niet op en geef ze de mogelijkheid om zelf keuzes te maken. Dit zijn de beste manier om jouw kippen makkelijk tam te maken en te laten wennen aan (kleine) bezoekers. Voor je het weet zit jouw knuffelkip op schoot te genieten van jouw aandacht.
2, 3, 4 of 6 kleine kippen samen?
Worden het zijdehoendertjes of toch andere krielen? Het bepalen van het juiste ras is de eerste stap. Laten we overgaan naar de volgende stap bij kippen houden: "Hoeveel kippen samen?" Een groot voordeel van kleine kippen is dat het makkelijker is er meerdere te houden. Om je een idee te geven; 1 grote kip heeft minimaal 1,5 vierkante meter scharrelruimte nodig in de kippenren, op dit oppervlakte kun je er van een krielras 3 tot 4 kwijt! Ondanks het kleine formaat van krielen zijn ze vaak wel energiek en houden ze van een fijne scharrelruimte. Door een kippenren te plaatsen heb je voldoende ruimte voor meerdere kleine kippen samen. Hieronder vind je verschillende voorbeelden van kippenhokken voor jouw krielkippen. Geschikt voor 2, 4 of 6 krielkippen, wil je méér kippen houden? Bekijk dan eens onze aluminium kippenrennen of de kippenhok hooiberg voor zeeën van scharrelruimte!