Wil jij een kat als huisdier en heb je jouw ogen laten vallen op een Maine Coon? Dat vinden wij niet zo gek, de Maine Coon is een prachtig ras én daarbij een van de populairste kattenrassen in Nederland. Deze grote katten hebben een bijzonder charmant en opvallend uiterlijk maar dit is niet de enige reden dat veel mensen kiezen voor een Maine Coon.
De oorsprong van de Maine Coon
Er gaan verschillende verhalen de ronde waar deze prachtige katten nou eigenlijk echt vandaan komen, maar niets is zeker. De meest voordehand liggende afkomst is die van de langharige scheepskatten. Vroeger werden katten mee aan boort van het schip genomen ter bestrijding van muizen en ratten. Zij moesten de voedselvoorraden beschermen en waren daarnaast fijn gezelschap voor de matrozen die vaak maanden van huis weg waren. Toen de schepen aan land kwamen en de katten op ontdekkingstocht gingen hebben zij zich gemengd tussen de katten op het vaste land. Hier zou uiteindelijk de Maine Coon zijn ontstaan zoals wij deze nu kennen.
Het uiterlijk van de Maine Coon
Als je dit leest weet je waarschijnlijk al dat deze grote katten een zeer bijzonder en mooi uiterlijk hebben. De Maine coon staat bekend om zijn charmante voorkomen, het forse gespierde lichaam, de lange vacht, zijn volle kraag en de grote lange staart die hij parmantig en sierlijk draagt. Kenmerkend aan het ras zijn de snoezige pluimpjes aan de oren, wat doet denken aan een lynx. Dit grote kattenras komt voor in vele kleuren en patronen waaronder gestreept, effen of met een gemarmerd patroon. De Maine Coon weegt op volwassen leeftijd ongeveer 4 tot 10 kilo, waarbij de dames vaak wat kleiner en lichter zijn.
Het karakter van een Maine Coon
Laten we voorop stellen dat iedere kat uniek is, het karakter is daar geen uitzondering in. Iedere kat heeft zo zijn eigen karaktertrekken maar over het algemeen zijn de Maine Coons goed gehumeurde, vriendelijke en aanhankelijke katten. Ze staan bekend om hun flexibiliteit en aanpassingsvermogen wanneer het gaat om huisvesting. Zo kan een Maine Coon prima gehouden worden in een appartement of kleinere woning maar vinden ze het ook heerlijk om overdag lekker buiten in de kattenren te spelen. Met als voorwaarde dat ze hierna lekker bij je op de bank mogen komen liggen. Want ook al heeft dit knuffelbaar kattenras misschien een stoer uiterlijk, het liefst kruipt hij lekker dicht tegen je aan voor een knuffel of een aai.
Agressie en gedragsproblemen bij de Maine Coon
De Maine Coon is van nature absoluut niet agressief, ze zullen hun nagels dan ook weinig gebruiken voor andere doeleinden dan krabben aan de krabpaal. Echter is een goede verzorging, opvoeding en socialisatie voor iedere kat belangrijk, een Maine Coon is daar geen uitzondering in. Katten die geen of weinig socialisatie hebben gehad, niet goed verzorgd worden of zelfs verwaarloost worden creëren vanzelf een vervelend karakter. Dat hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen. Met een liefdevol thuis, een goede verzorging én voldoende aandacht is dit prachtig mooi zachtaardig kattenras als huisdier óók voor gezinnen met kinderen.
De levensverwachting van een Maine Coon
De Maine Coon is ook wat betreft opgroeien een bijzonder ras. Dit kattenras is namelijk pas volwassen vanaf een leeftijd van 4 jaar! Eigenlijk kun je met dit ras dus heel lang genieten van de schattige kittenperiode. Ze worden weliswaar een stukje groter, zwaarder en ze ogen steeds volwassener maar gezien gedrag blijven deze katten dus vrij lang jong. De Maine Coon bereikt een gemiddelde leeftijd van ongeveer 12 tot 14 jaar. Een goede verzorging is hierbij wel van belang, lees verder en ontdek wat je kunt verwachten.
De verzorging van de Maine Coon
De beeldschone vacht van dit kattenras vraagt wat verzorging. Je moet rekening houden met minimaal 1 keer per week kammen, misschien 2 keer tijdens de ruiperiode. Wanneer je de vacht van deze kat niet netjes bij houdt zal deze gaan klitten en vilten. Dit is niet alleen jammer van de mooie vacht, het is ook erg vervelend en pijnlijk voor de kat. Omdat het kattenras regelmatig gekamd zal moeten worden is het belangrijk hier op jonge leeftijd al mee te starten. Zo kan jouw Maine Coon kitten wennen aan het borstelen en zal dit op oudere leeftijd een stuk eenvoudiger gaan. Naast een goede vachtverzorging dien je ook rekening te houden met het ontvlooien en ontwormen, het controleren en eventueel bijwerken van de nagels én een regelmatige controle het gebit.
Wat heb je allemaal nodig voor een Maine Coon?
Een nieuw huisdier betekend een goede voorbereiding! Als je goed voorbereid bent op de komst van een huisdier zal deze zich ook sneller thuis gaan voelen. Bij het houden van katten komen verschillende aankopen kijken die voor alle katten gelden. Maar bij de Maine Coon moet je hierbij ook rekening houden met het grote formaat van jouw kat. Een goede stevige krabpaal, een groot kattentoilet en leuk uitdagend speelgoed waarmee jouw huistijger zichzelf kan vermaken.
Extra uitdaging én plezier voor een gelukkige Maine Coon
Wil jij jouw lieve toekomstige vriend lekker binnen houden? Groot gelijk, we snappen dat je jouw Maine Coon(s) liever niet de straat op laat gaan. Veel mensen houden raskatten binnen in huis, veilig en zonder gevaar. Wil je jouw Maine Coon tóch graag lekker laten genieten van de buitenlucht? Bekijk dan eens de mogelijkheden voor het plaatsen van een kattenren aan huis. Door een kattenren te plaatsen kan jouw Maine Coon veilig naar buiten, genieten van de frisse lucht én voorkom je ontsnappen of zelfs gevechten met andere (buurt) katten. Een kattenren is een prachtige manier om jouw geliefde raskat met een veilig en zeker gevoel buiten te laten spelen.
Meer informatie over een kattenren aan huis?
Wil je meer informatie over het plaatsen van een aluminium kattenren aan huis, het gebruik van een houten catio op jouw balkon of het gebruik van een gegalvaniseerde kattenren in de tuin? Lees dan zeker ook eens onze blog: Een kattenren kopen voor buiten. Hier lees je informatie over de mogelijkheden en voordelen van een kattenren en laat je jezelf inspireren in het foto album. Liever eens overleggen met een van onze specialisten? Neem vrijblijvend contact met ons op!