Wil jij jouw volière vullen met de meest mooie fluiters? Een volière is al een aanwinst in de tuin maar als er ook nog eens mooie melodieën uit voortkomen is het helemaal een verrijking. Ben je benieuwd welke vogels het mooiste fluiten? Lees dan zeker verder en ontdek de leukste zangvogels voor jouw volière.
De Japanse nachtegaal
Hij draagt niet voor niets de naam; nachtegaal, de Japanse nachtegaal kan echt geweldig zingen en fluiten. Het is een sociale vogel die het beste gehouden kan worden in een koppel. De mannetjes zijn de echte performers, de dames zingen meestal niet maar roepen wel enigszins. Deze vogeltjes zijn vrij klein maar hebben een druk karakter. Ze zijn energiek en bewegen fanatiek door de volière, een ruimte vlucht is dan ook aan te raden voor deze zangvogeltjes. De Japanse nachtegaal kan buiten worden gehouden in een onverwarmde volière, mits er een goed (geïsoleerd) nachthok aanwezig is.
De Kanarie
Een van de meest bekende volière vogel die leuk fluit en zingt is toch wel de Kanarie. Kanaries komen in verschillende soorten en vrijwel alle soorten zingen en fluiten. Maar de speciale zangkanarie is toch wel echt de showsteler onder de kanaries. Bekende Kanarie rassen die bekend staan om zang zijn bijvoorbeeld de Harzers en Waterslagers. De Kanarie is over het algemeen een makkelijk zangvogeltje om te houden in de volière en is zowel geschikt voor beginnende als gevorderde vogelliefhebbers. Het zijn met name de mannen die zingen, de dames enkel bij hoge uitzondering.
De Mozambiquesijs
Een minder bekende zangvogel is de Mozambiquesijs, maar dit maakt hem niet minder leuk. Ze zijn perfect geschikt voor in een buiten volière en zingen en fluiten graag. Met name de mannetjes produceren een leuke melodie, zeker in het broedseizoen wanneer er een pop in de buurt is. De Mozambiquesijs is een sterk vogeltje die onverwarmd gehouden kan worden, mits er een goed tocht en vochtvrij nachthok aanwezig is. Deze vogel is van oorsprong afkomstig uit Midden-Afrika waar ze leven in de Savanne tussen struiken en begroeiing. Dit is ook iets wat deze vogel op prijs zal stellen; een natuurlijk ingerichte volière met struiken en beplanting.
De Edelzanger
Ook deze vogel doet zijn naam eer aan; de Edelzanger is een fanatieke solist. Deze vogel is vrij klein maar behoorlijk sterk voor zijn kleine lichaampje. Deze vogeltjes binnen al vrij vroeg met fluiten maar zijn pas volgroeid rond een jaar. Ze zijn vrij energiek en bewegelijk en hebben dus wel wat ruimte nodig. De Edelzanger kan samen met andere vogels maar in de broedperiode kunnen ze vrij fel worden. De Edelzanger gaat, zeker in deze periode vaak niet goed met Kanaries of Mozambiquesijs. Deze combinatie kan dan ook beter niet samen gehouden worden. Deze vogel houdt ook van een goed aangeplante volière, verwarming is niet nodig maar een vorstvrij nachthok wel.
De Putter
Dit kleine vogeltje wordt ook wel Distelvink genoemd en komt van nature voor in heel Europa, West en centraal Azië en Noord Amerika. Het is een kleine vogel maar zijn zang is opvallend goed én hij heeft een mooi uiterlijk. De Putter is een vriendelijke maar vrij actieve volière vogel. Ze behoren tot de beschermde vogelsoorten waar strenge eisen aan gesteld worden om ze te houden. Dit is belangrijk om rekening mee te houden wanneer je Putters wilt houden in je volière. Deze vogel houdt van een goede dichte beplanting in de volière, denk hierbij aan bijvoorbeeld een aantal leuke coniferen. De Putter heeft een goed tocht en vochtvrij nachthok nodig en vind het heerlijk om veel ruimte te hebben in de vlucht.
Papegaaien kletsen ook graag!
Wil je liever een prater dan een fluiter? Papegaaien hebben het vermogen om woordjes te zeggen en sommige papegaaien kunnen zelfs zinnetjes maken. Hoe meer er gestimuleerd wordt hoe meer de papegaai zal kletsen. De grijze roodstraat is een papegaai die bekend staat om zijn grote woordenschat, deze vogels kunnen tot wel 1000 woordjes leren. Ook Amazone papegaaien zijn behoorlijk vocaal, ze kunnen zelfs luid zijn zeker in de ochtend en later op de avond. Wil je liever een echte kletser in plaats van een fluiter dan is het houden van papegaaien een optie. Maak wel een goed overwogen beslissing want papegaaien kunnen ontzettend oud worden en vragen een behoorlijke toewijding. Meer lezen over een papegaai als huisdier, bekijk dan onze papegaaien blog!
Kun je een vogel stimuleren om te fluiten?
Ondanks bovengenoemde vogels goede zangers en fluiters zijn kan het zijn dat jouw vogeltjes niet fluiten. Vaak fluit de pop niet maar het kan ook zo zijn dat het mannetje weinig tot niet fluit. Dit kan verschillende redenen hebben, soms is het ook mogelijk om het fluiten te stimuleren. Voldoende beweging rondom de kooi is belangrijk, hierdoor worden de vogeltjes aangespoord te fluiten. Vaak fluiten vogels die in een open gaasvolière wonen beter dan vogels die in een deels gesloten kooi zitten. Veel praten, fluiten tegen de vogels en regelmatig blijven herhalen kan ook helpen om meer fluitconcerten te krijgen.
Een goede volière voor jouw zangvogels?
Heb je besloten zangvogels of andere volière vogels te gaan houden? Dan is een goede volière natuurlijk een belangrijk onderdeel. Een veilige plek waar jouw vogels kunnen fladderen en kunnen genieten van de frisse lucht. In ons gamma vind je aluminium volieres, volieres van hout én gegalvaniseerde buitenkooien. Bekijk hieronder enkele volières uit ons assortiment of bezoek onze vogelwinkel voor meer inspiratie. Heb je interesse in een volière op maat? Ook dat is mogelijk, neem gerust contact op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.