De atletische Rhodesian Ridgeback staat bekend om zijn Ridge, de opvallende streep op zijn rug. Dit prachtige hondenras werd populair om zijn jacht- en waakkwaliteiten, waar hij uiterst serieus en gedreven in bleek te zijn. Het is een excentriek ras met een hoge intelligentie en gedreven karakter. Overweeg jij een Ridgeback als huishond? Lees dan zeker verder en ontdek alles wat je wilt weten over dit bijzonder mooie hondenras!
Waar komt de Rhodesian Ridgeback vandaan?
De Ridgeback komt van oorsprong uit Afrika, om precies te zijn uit de staat Rhodesië. Het waren de Hottentotten (een Afrikaans volk) die in de 19e eeuw vanuit Zuid Afrika met hun honden richting Rhodesië trokken. Verschillende honden van de lokale bevolking werden hier gekruist met de honden van de Hottentotters. Hier ontstond uiteindelijk de Ridgeback zoals we deze tegenwoordig kennen, een snelle en felle maar moedige hond met een groot uithoudingsvermogen. De Ridgeback is van oorsprong gefokt als jachthond voor het opjagen en bewaken van (groot) wild, waaronder zelfs leeuwen! Hij wordt dan ook niet voor niets wel eens leeuwenhond genoemd.
Het uiterlijk van de Ridgeback hond
We kunnen er uiteraard niet omheen; de Rigde op zijn rug is het meest opvallende uiterlijke kenmerk van deze hond. De Ridge is een groei van haren die de ‘verkeerde’ kant op groeien, dit geeft een opvallende streep op de rug van de Ridgeback. Zijn lichaam is sterk gebouwd, hij is flink gespierd en is hierbij ook nog eens behendig én lenig. Dit gestroomlijnde lichaam zorgt ervoor dat sommige Ridgeback honden een topsnelheid van wel 45 kilometer per uur kunnen halen.
Gewichten en schofthoogte Ridgeback
De Ridge back hond is een vrij grote stoere hond. De reuen hebben een gewicht van ongeveer 36 tot 41 kilo, een grote jongen dus! De dames blijven iets lichter met een gewicht tussen de 29 en 34 kilo. Een Ridgeback reu heeft een gemiddelde schofthoogte van 63-69 centimeter. Een Ridgeback teefje bereikt een schoft van ongeveer 61-66 centimeter. Je hebt met de Rhodesian Ridgeback dus een vrij grote hond in huis.
Rhodesian Ridgeback karaktereigenschappen
Hij is een écht gouden maatje voor de juiste baas, hij hecht zich dan ook enorm aan zijn gezinsleden. Hierbij heeft hij vaak wel de voorkeur voor één persoon. Hij zal voor ‘zijn mensen’ door het vuur gaan maar is tegenover vreemden vaak wat gereserveerd. Met kinderen kan de Ridgeback in de meeste gevallen prima overweg, doch kan hij als jonge pup wat onstuimig zijn voor kleine kinderen. Het is een gedreven hond met een hoog uithoudingsvermogen maar zal zijn energie niet onnodig verspillen. De Ridgeback heeft kenmerken van een echte jachthond maar werd vroeger ook ingezet om het erf te bewaken. Hier is hij dan ook erg gedreven in. Hij reageert vrij snel op onbekende geluiden en zal hierin ook waaks zijn, zeker in eigen huis of op zijn erf. Echter zijn het geen echte doorblaffers, na een waarschuwende blaf zal hij vaak stoppen met blaffen.
De opvoeding van Ridgeback honden
Met name in de puppyperiode zijn deze honden vrij druk, ze hebben een groot uithoudingsvermogen maar eigenlijk ook niet echt een goede stop. Dit moeten ze echt leren van pup af aan anders kan dit in de toekomst voor problemen zorgen. Het leren van rust en zelfbeheersing is zeer belangrijk, een hondenbench kan je hierbij helpen! Een goede rechtlijnige, consequente en duidelijke opvoeding is een must, want deze vrij slimme (soms eigenwijze) honden kunnen anders snel zelf de regeltjes in huis gaan bepalen. Ondanks het stoere uiterlijk is het overigens wel belangrijk deze honden positief op te voeden, ze zijn namelijk vrij gevoelig.
Tip: Leer jouw Ridgeback ook rust te nemen door een hondenbench te gebruiken!
[72857,69825,72892,69826]
Hoeveel beweging heeft de Ridge back nodig?
Deze van nature jachthond heeft bergen energie, een groot uithoudingsvermogen en is hiernaast ook nog ontzettend snel. Dit energiek karakter vraagt uiteraard om voldoende uitdaging én beweging. Een klein rondje, 3 keer per dag, is niet voldoende voor dit ras. Ze willen uitgedaagd worden en rennen en bewegen! Trainen met de Ridgeback is een perfecte toevoeging om aan zijn behoeftes te voldoen. Door samen te werken met jouw Ridgeback versterk je de band onderling én zorg je voor voldoende beweging en uitdaging bij deze sterke, stoere jongens (en meisjes!)
Trainen met jouw Ridgeback hond?
Deze prachtige honden vinden het vaak heerlijk om samen met de baas te kunnen werken. Hij is een geweldige teamgenoot en hij leert vrij snel. Positief trainen is hierin wel een must, want door zijn gevoelige kant zal een harde aanpak averechts werken. Er zijn talloze leuke hondensporten waar deze grote vriend zijn energie in kwijt kan; gehoorzaamheidstraining, behendigheid, Fly-ball en uiteraard jachttraining en speurtraining.
Hoe zijn ze met andere honden en dieren?
De Ridgeback is natuurlijk een jachthond, ze hebben dan ook best wat jachtinstinct. Met kleine dieren kan dit karakter naar boven komen, zeker wanneer je onderweg met hem bent en hij ergens wild ziet wegschieten. De omgang met andere honden is vaak wisselend, zeker bij reuen kan er wel wat onaardigheid ontstaan bij honden van hetzelfde geslacht. Daarnaast is de Ridgeback soms vrij lomp met andere honden, ze zijn vaak zo enthousiast dat ze wat lomp en druk worden. Niet alle honden vinden dit leuk, houdt hier dan ook rekening mee wanneer je met jouw Ridgeback op pad gaat.
Waar houdt de Ridgeback helemaal niet van?
Deze honden komen uit Afrika, niet voor niets hebben ze het graag lekker warm. Kan hij een plekje bemachtigen voor de houtkachel? Dan zal hij hier zeker lekker languit gaan liggen! Hij is geen fan van kou maar regen vindt hij helemaal verschrikkelijk. Grote kans dat jouw Ridgeback omdraait als het regent tijdens jullie wandeling. Een goede hondenregenjas is voor deze honden echt geen overbodige luxe.
Verzorging van Ridgeback honden
De kortharige vacht van deze honden vraagt niet heel veel verzorging. Hij verliest het hele jaar door wel wat haren maar dit is minimaal. Tijdens de ruiperiode kan dit wat meer worden, wat vaker borstelen kan daarom in deze periode wel nodig zijn. Let wel op dat je de Ridge op zijn rug met de haarrichting méé geborsteld moet worden, niet er tegenin.
Meer informatie, tips of advies?
Vind je het leuk om meer te lezen over hondenrassen? Bekijk onze blogpagina, met leuke onderwerpen van hondenrassen maar ook de verzorging, huisvesting én het vervoeren van een viervoeter. Neem ook een kijkje in onze Hondenwinkel hier vind je handige, praktische en hoogwaardige producten voor honden van autobenches tot hondenhokken, kennels en uiteraard onze luxe kamerbenches!