Wil jij dolgraag een konijn als huisdier en vraag je jezelf af of jouw konijntje alléén kunt houden? Het houden van een konijn alleen is niet aan te raden, sterker nog; het is zelf echt af te raden. Konijnen zijn groepsdieren en stellen het gezelschap van een soortgenoot méér dan op prijs. Overweeg jij een konijn alleen te gaan houden? Dan hopen wij je te kunnen overtuigen met de meest voornaamste redenen om het niet te doen. Lees je mee?
Terug naar de oorsprong; hoe leven konijnen in het wild?
Dat onze (huisdier) konijnen afstammen van wilde konijnen hoeven we vast niet uit te leggen. Het waren de Romeinen, heel lang geleden, die de eerste konijnen gingen houden als huisdier. Destijds nog als slacht- en vachtkonijnen maar gelukkig is dat inmiddels verleden tijd. Ondanks de transformatie in uiterlijk en gedrag is de ware aard van deze dieren niet veel veranderd.
Konijnen leven in het wild nóóit alleen! Hier hebben ze diverse redenen voor maar de bescherming van de groep speelt hierin een van de grootste rollen. Konijnen zijn prooidieren en leven een ‘altijd alert’ leventje; ze zijn altijd op hun hoede en waarschuwen elkaar voor naderend gevaar. Door hard te stampen met hun achterpoten waarschuwen ze de groep om te vluchten wanneer er gevaren dreigen. Dit is één van de meest voornaamste redenen dat konijnen in groepen leven, in een groep loop je immers minder gevaar dan alleen.
De konijnen geven elkaar veiligheid en bescherming.
Konijnen, wild of tam, het blijven prooidieren die soortgenoten zien als broodnodige veiligheid in hun leven. Nu hebben onze huisdier konijnen natuurlijk veel minder te vrezen maar je haalt de aard niet zomaar uit het beestje. Stress situaties komen ook voor in de achtertuin, al is het al de kat van de buren die langsloopt. Op spannende momenten zoeken konijnen elkaar op voor veiligheid en geborgenheid. Ook onze konijnen zien een soortgenoot dus als veilige factor in het konijnenhok maar daar blijft het niet bij.
De konijntjes houden elkaar lekker warm.
Twee konijnen samen kunnen elkaar warm houden op koude dagen en ijzige nachten. In de natuur hebben konijnen de mogelijkheid onder de grond te kruipen waar de temperaturen beter zijn als het buiten vriest, sneeuwt of regent. Onze huisdier konijnen houden elkaar lekker warm als het kouder wordt, door tegen elkaar aan te kruipen voor een warm dutje.
Konijnen bieden elkaar vermaak en mentale uitdaging.
Konijnen zijn van nature bezige bijtjes! Ze zijn de hele nacht op zoek naar voedsel en werken regelmatig aan hun zelf gegraven woning onder de grond. Konijnen die in een konijnenhok of konijnenren leven hebben deze uitdaging niet of nauwelijks, verveling is dan ook een van de grootste problemen bij huisdier konijnen. Zeker konijnen die alleen wonen vervelen zich ontzettend snel wat kan zorgen voor opvallende gedragsproblemen en zelfs depressies door pure vereenzaming. Een konijn heeft de uitdaging en het vermaak van een vriendje dus écht nodig voor de uitdaging en mentale gezondheid.
Een tweede konijn zorgt voor meer gezonde beweging!
Naast uitdaging is ook voldoende beweging voor konijnen enorm belangrijk. Konijnen zijn energieke dieren maar veel konijnen die alleen wonen laten totaal ander gedrag zien; ze zitten de hele dag maar zielig in een hoekje van het hok. Dit is niet hoe konijnen horen te zijn, ze moeten rennen en springen. Een tweede konijn zorgt gegarandeerd voor meer beweging wat uiteraard gezond én goed is voor jouw konijn.
Twee konijnen samen verzorgen elkaar
Een goed konijnenkoppel is vaak onafscheidelijk, ze doen echt werkelijk waar alles samen! Ze eten samen, spelen samen, doen samen een dutje en verzorgen elkaar ook regelmatig door elkaar te wassen. Dit wassen doen ze overigens niet alleen voor de verzorging. Konijnen wassen en verzorgen elkaar ook om affectie te tonen, ze laten hiermee zien dat ze echt graag samen zijn. Er is echt niets mooiers dan twee konijnen samen te zien genieten van het leven, geloof me! De liefdevolle band die konijnen onderling hebben is bijzonder mooi om te zien.
Maar mijn konijn krijgt alle aandacht van ons?
Een veel gehoorde reden om géén tweede konijn te nemen; wij geven hem zelf al veel aandacht. Uiteraard is het belangrijk dat jouw konijn veel aandacht en liefde van je krijgt. Maar wanneer het aankomt op échte vriendschap kan er voor een konijn niemand tippen aan een soortgenoot. Konijnen leven veelal in de vroege ochtend, laat in de avond én in de nacht. Dit zijn juist te tijden dat wij vaak niet aanwezig zijn. Ook wanneer jouw konijn veel aandacht en losloop tijd krijgt zal niemand kunnen evenaren wat aan een maatje kan die er wel 24/7 is.
Mijn konijn wil geen ander konijn in zijn buurt!
Dat konijnen een soortgenoot nodig hebben wil niet zeggen dat het met ieder konijn direct klikt. Wanneer je een tweede konijn zoekt is het belangrijk een koppeling te doen; een match zoeken van het andere geslacht (heel belangrijk!) die past bij jouw konijn en ze vervolgens rustig koppelen. Ze moeten straks 24 uur per dag bij elkaar verblijven dus moeten ze elkaar ook leuk vinden. Even een tweede konijn erbij zetten is écht niet slim! Wij mensen kunnen ook niet met iedereen even goed door één deur, toch?
Hoe pak je het aan een tweede konijn?
Dat het met één konijn niet lukt wil dus niet zeggen dat jouw konijn geen maatje wil. Een goede match is gewoon belangrijk. Laat je informeren of breng een bezoek aan een konijnenopvang, zij kunnen vaak heel specifiek zeggen wat voor karakters de konijnen hebben en kunnen een goede match samenstellen.
Heb je nog geen konijnen dan is het sowieso slim contact op te nemen met een opvang of asiel, hier zitten vaak hele leuke koppels op zoek naar een nieuw huisje en daar is bovendien de kennis aanwezig om je perfect informeren.
Kost een tweede konijn veel meer dan een konijn alleen?
Als het om de kosten gaat zou je het ook niet hoeven laten, deze zijn summier. Het kost je uiteraard wel wat meer konijnenvoer, hooi en benodigdheden maar konijnen zijn geen grote budget slurpers. Wel is het belangrijk rekening te houden met een goed verblijf voor jouw toekomstige liefdeskoppel, het verblijf moet uiteraard voldoende ruimte bieden voor 2 konijnen. Maar ook hier zit weinig verschil in het houden van 1 of 2 konijnen, het buitenhok moet toch voldoende ruimte bieden. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van konijnenhokken voor 2 konijnen of gebruik een konijnenren voor meer oppervlakte!
Conclusie, kun je een konijn alleen houden?
We kunnen kort en bondig zijn met het antwoord: nee, een konijn alleen is geen goed idee! Konijnen zijn groepsdieren die elkaar gezelschap, warmte, bescherming én liefde simpelweg nodig hebben in het konijnenhok voor een gelukkig bestaan. Doe jouw konijn én jezelf een plezier en ga voor een tweede konijn, je gaat hier zeker geen spijt van krijgen!