Ze zijn prachtig om te zien, enorm slim en vindingrijk en hebben zelfs het vermogen om te kunnen praten. We spreken hier uiteraard over de papegaai! Een papegaai is een huisdier dat je niet zomaar neemt, een goed overwogen keuze is belangrijk want sommige soorten kunnen ouder worden dan de gemiddelde mens. Wil jij een papegaai als huisdier? Lees dan snel verder om te ontdekken wat je kunt verwachten van deze bijzondere huisdieren op het gebied van huisvesting.
Welke soorten papegaaien zijn geschikt als huisdier?
Wereldwijd tellen we méér dan 300 papegaaiensoorten, afkomstig van verschillende delen op de wereld. Maar niet alle papegaaien die in het wild leven zijn geschikt als huisdier. Binnen de grote groep verschillende vogels zijn de volgende het meest populair als huisdier:
De Ara als huisdier
De Ara is waarschijnlijk de meest bekende van allemaal. De welbekende kleuren en het grote formaat van deze vogels zal je ook niet zomaar ontgaan. Binnen de Ara familie bestaan 9 verschillende soorten papegaaien, de Blauw gele ara en de Geelvleugel ara zijn het meest populair als huisdier. Wil je een van deze papegaaien in huis halen besef je dan goed dat deze soort in gevangenschap wel 80 jaar kan worden. De Blauw gele Ara heeft een wat afwachtend karkater en is vaak wat eenkennig. De geelvleugel is juist wat meer zelfverzekerd en minder aanhankelijk, wel is deze soort weer wat luidruchtig en hierdoor wellicht een minder goede keuze in een flat of appartement.
De Kaketoe als huisdier
De Kaketoe is een opvallende verschijning. Iedereen kent de filmpjes wel van een headbangende kaketoe op de keukentafel. En niets is minder waar; ze stelen graag de show. De grote kuif op het koppie helpt hier natuurlijk ook aan mee. De Kaketoe kan zich snel vervelend, voldoende uitdaging én aandacht hebben deze vogels dan ook wel nodig. Ze zijn vrij aanhankelijk en kunnen de aandacht ook best eens opeisen als ze dit nodig vinden. De Kaketoe komt in verschillende varianten de Geel of Witkuif is het meest populair maar de rosé kaketoe is toch ook écht wel een knapperd. De Kaketoe wordt in gevangenschap niet ouder dan 70 jaar, maar dat is natuurlijk al een behoorlijke prestatie!
De Grijze roodstaart als huisdier
Als je een papegaaisoort zoekt met een breed vocabulaire, dan zit je bij de grijze roodstaart goed. Deze grote vogel kan tot wel 750 verschillende woorden leren. Je moet er dan natuurlijk wél de nodige aandacht aan besteden. Deze grijze roodstraat staan er ook om bekend geluidjes te imiteren, zoals de ringtoon van je telefoon of de ‘ping’ van de magnetron. Deze slimme jongen kan een leeftijd bereiken van gemiddeld 60 jaar in gevangenschap, kán want veel papegaaien halen deze leeftijd helaas niet. De grijze roodstaart is over het algemeen een wat verlegen, gevoelige papegaai. Hij kan wat eenkennig zijn en kan naast spraakzaam ook af en toe best luidruchtig zijn.
De Amazonepapegaai als huisdier
De blauwvoorhoofd, geelvoorhoofd, dubbelgeelkop en groenwang zijn een aantal populaire Amazonepapegaaien. Ze komen, zoals de naam al doet vermoeden uit het Amazone gebied en komen in verschillende groottes van 25 tot 40 centimeter. Het zijn goede praters, ze kunnen vele woordjes spreken én zelfs kleine zinnetjes maken. Deze vogels praten graag maar zijn daarnaast ook vrij luid. Het zijn vriendelijke vogels, sociaal en aanhankelijk maar kunnen pittig uit de hoek komen wanneer ze zich vervelen of onvoldoende uitdaging en aandacht krijgen. Deze papegaai bereikt een gemiddelde leeftijd van 25 jaar maar kán bij de juiste omstandigheden nog best wat ouder worden.
De Dwergpapegaai als huisdier
De Agapornis roseicollis, Agapornis personatus en Agapornis fischeri zijn de meest bekende dwerg papegaaien soorten die gehouden worden als huisdier. Deze kleine vogels zijn populair en worden vaak gehouden in volières en vogelkooien. De Agapornissen staan bekend om de liefdevolle relatie die ze onderling hebben. Deze papegaaien kun je dan ook het beste samen houden, wat ook makkelijk kan door het kleine formaat. Deze vogels kúnnen praten maar ze doen het eigenlijk niet, ze maken wel geluidjes; ze fluiten, klikken en tjielpen maar zijn over het algemeen niet echt vocaal aangelegd.
Een papegaai alleen of samen?
Als we in het wild kijken leven papegaaien altijd in groepen. In de meeste gevallen van dezelfde soort maar toch komt het ook voor dat verschillende papegaaien samen leven. Toch worden veel papegaaien als huisdier alleen gehouden. En dit kan, maar het is dan wel belangrijk dat je jouw vogel voldoende aandacht en uitdaging geeft. Een papegaai die zich verveelt kan vervelend worden en daarnaast is het niet bevorderlijk voor de gezondheid van jouw vogel. Wil je graag meerdere papegaaien houden maar heb je gebrek aan ruimte? Kies dan bijvoorbeeld voor dwergpapegaaien die over het algemeen toch wat minder ruimte nodig hebben.
Een papegaaienkooi, waar moet je rekening mee houden?
Nu we het toch over voldoende ruimte hebben. Papegaaien zijn natuurlijk vrij grote vogels, ze hebben dan ook best wat ruimte nodig. De meeste papegaaienkooien op de markt ogen groot, ze zijn gemaakt van metaal en hebben een robuuste uitstraling. Toch blijft er vaak weinig leefruimte over in deze kooien, zeker voor grote vogels zoals papegaaien. Deze vogels horen de vleugels te kunnen strekken en bewegingsruimte te hebben in het verblijf. Van de hele dag op een klein stukje stok zitten zonder enige vrijheid worden óók papegaaien niet vrolijk.
Een volière voor jouw papegaaien
Of je nu kiest voor het houden van 1 of meerdere papegaaien, deze vogels hebben veel ruimte nodig dat is een feit. Maar je las hierboven al dat veel papegaaienkooien niet toereikend zijn en de leefruimte te klein is voor deze vogels. Een volière biedt hierbij uitkomst; groot, veilig, verkrijgbaar in verschillende materialen én zowel binnen als buiten te gebruiken. De meeste papegaaien leven in huis, het is mogelijk om jouw papegaaien buiten te huisvesten maar een geïsoleerd en verwarmd nachthok is dan wel een must. Omdat papegaaien groepsdieren zijn en liever te veel aandacht krijgen dan te weinig, is het niet aan te raden jouw papegaai alleen buiten te huisvesten. Je kunt deze dan beter binnen houden zodat er voldoende aandacht en uitdaging is voor de vogel. Laten we een aantal voorbeelden bekijken van de mogelijkheden voor jouw papegaai(en).
De gegalvaniseerde grote papegaaienkooi
Deze grote papegaaienkooi is gemaakt van sterke gegalvaniseerde draadpanelen. Door de panelen te galvaniseren ontstaat een optimale beschermlaag die de vogelkooi geschikt maakt voor zowel binnen als buitengebruik. Deze grote kooien voor de papegaai zijn verkrijgbaar in verschillende maatvoeringen, hiernaast kunnen we deze kooien ook op maat leveren. De stevige constructie is voorzien van 3 mm gaas met een maaswijdte van 50x5 mm, dit maakt de draadkooien geschikt voor grote vogels en papegaaien. Door het volledige verblijf van gaas te voorzien zijn er veel mogelijkheden wat betreft de inrichting van jouw papegaaienkooi. Voldoende ruimte voor klimtouwen, kooihangers en schommels voor de papegaaien. Door gebruik te maken van een hoge papegaaienkooi kun je ook eenvoudig zelf de kooi betreden, ideaal om makkelijk contact te maken met jouw vogels en handig tijdens het schoonmaken van de papegaaienkooi.
De papegaaienkooi van aluminium
Onze aluminium kooien zijn populair bij vogelliefhebbers én geschikt voor papegaaien. Deze luxe papegaaienkooien worden gemaakt met een aluminium profiel met antraciet coating. Er zijn verschillende gaastypes mogelijk waaronder 25x25 mm en 50x50 mm waardoor ze geschikt zijn voor kleine én grote papegaaien. Een aluminium volière heeft een strakke en moderne uitstraling, is duurzaam én gaat jarenlang mee zonder onderhoud aan het materiaal. Dit is ook wel belangrijk als je bedenkt hoe oud deze vogels kunnen worden. Deze grote vogelkooien kunnen buiten worden gebruikt maar worden door de stijlvolle uitstraling ook vaak binnen geplaatst. Deze vogelkooien worden bij ons in eigen werkplaats gemaakt, we kunnen hierdoor ook maatwerk aan bieden. Aangepast aan de ruimte, jouw wensen én de wensen van de toekomstige bewoner van de kooi. Ben je bang dat jouw papegaai ontsnapt? Wij kunnen ook een sluis maken in de vogelkooi waardoor ontsnappen wordt voorkomen en jij met een gerust hart de voliere in kunt stappen.
Papegaai buiten zetten in een volière?
Ben je op zoek naar een buitenverblijf voor de papegaai, waar hij lekker kan genieten van de frisse lucht op een fijne lente of zomerdag? Ook binnen vogels vinden het heerlijk af en toe naar buiten te gaan. Wil je jouw papegaai buiten zetten op warme dagen? Dan is een houten volière een goede keuze. Deze verblijven bieden frisse lucht, bewegingsruimte én een stukje geborgenheid voor de binnen vogels. Wil je een buiten volière voor jouw papegaaien plaatsen waar ze écht hun vleugels kunnen gebruiken? Dan hebben we een aantal mooie modellen beschikbaar met extra diepe vlucht voor de nodige vliegruimte. Omdat papegaaien ook in de nacht warm moet zitten zijn deze verblijven zonder aanpassingen niet geschikt voor permanente huisvesting voor jouw papegaai, omdat de nachthokken niet (standaard) verwarmd zijn.
De inrichting van jouw papegaaienkooi
Bij het houden van een (of meerdere) papegaaien is het belangrijk rekening te houden met het formaat van jouw vogels. Ten eerste op het gebied van huisvesting, de papegaaienkooi moet groot genoeg zijn maar ook op het gebied van de inrichting. Zo is het slim gebruik te maken van een goed water- en voedersysteem, het liefste een die draait van buiten de kooi. Dit voorkomt ontsnappen bij het voeren van de vogels. Maar ook wanneer we kijken naar het nachthok, de deuropeningen, de zitstokken en de accessoires dien je rekening te houden met het formaat van jouw vogels. Kies bijvoorbeeld voor dikke (natuurlijke) houten zitstokken waar jouw vogel op kan uitrusten, plaats voldoende zitplaatsen, maak vlieggaten niet te klein en maak gebruik van speelgoed wat geschikt is voor papegaaien. Deze vogels zijn over het algemeen een stuk sterker dan de gemiddelde parkiet of kanarie, waardoor kleine speeltjes vaak niet geschikt zijn.
Heb je vragen of wil je advies?
Wil je een of zelfs meerdere papegaaien gaan houden maar zit je met vragen? Wij helpen je graag op weg! Onze verblijven komen uit eigen werkplaats en hierdoor hebben wij van alle gebruikte materialen specifieke kennis in huis. Hierdoor is het ook mogelijk om jouw papegaaienkooi op maat te laten maken. Een specifieke wens of afwijkende maatvoering, vrij wel alles is mogelijk om de papegaaienkooi aan te passen naar jouw wensen én die van jouw vogels.