Is het slim om een tweede kat te nemen? Het is een vraag die iedere kattenliefhebber zichzelf wel eens gesteld heeft. Is mijn kat liever alleen of doe ik hem een plezier met een maatje in huis? In deze blog bekijken we de voordelen en nadelen van meerdere katten in huis. Zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken voor jouw (toekomstige) huisgenoten.
Zijn katten van nature solitaire dieren?
Een duidelijk antwoord geven op deze vraag is een uitdaging, het antwoord is namelijk niet geheel zwart wit. Laten we starten met de oorsprong van katten in het algemeen. Katachtige zijn van oorsprong solitaire dieren, dit wil zeggen dat ze alleen leven en niet in groepsverband. We spreken hier over wilde katten uiteraard, het type dat sluipend in de bossen wacht op zijn prooi. Wanneer we enkel naar deze katten kijken zou het vanzelfsprekend zijn dat je jouw kat alleen houd.
Hoe zit dat dan met onze huiskatten?
Onze huistijgers, de gedomesticeerde katten laten hierin een ander gedragspatroon zien. Onze huiskatten leven harmonieus met andere dieren en soortgenoten in huis, mits de omstandigheden goed zijn. Sommige katten stellen het gezelschap van een soortgenoot zelfs écht op prijs. Ze spelen samen, wassen elkaar, dagen elkaar uit en slapen vervolgens uren lekker warm tegen elkaar aan. Ondanks het van oorsprong solitaire karakter kán jouw kat dus zeker wel profijt hebben van een maatje in huis.
Heeft jouw kat behoefte aan een maatje?
Zoals ook bij ons mensen zijn de behoeftes voor sociaal samenzijn bij iedere kat verschillend. Waar de aanhankelijke en sociale kat zichtbaar depressief wordt van alleen zijn, geniet de zelfstandige kat oprecht van de rust wanneer zijn baasjes weg zijn. De mate van behoefte aan gezelschap is dan ook totaal afhankelijk van het karaktertje van jouw kat én zijn leefomgeving. Over het algemeen wordt een tweede kat vaak aangeschaft voor gezelschap en meer vermaak en plezier, en jij kunt natuurlijk het beste beoordelen of jouw huistijger hier behoefte aan heeft.
Waar moet je rekening mee houden bij een tweede kat?
De verzorging van twee katten wijkt niet veel af van de zorg voor één kat. Je hebt natuurlijk wel wat meer kosten en benodigdheden; voer, snacks maar ook een extra kattenbak, krabmogelijkheden en slaapplaatsen. Ondanks jouw kat zijn nieuwe maatje misschien geweldig vind is het belangrijk dat iedereen een eigen plekje in huis kan vinden. Is er binnen te weinig persoonlijke ruimte voor iedereen? Overweeg dan een kattenren te plaatsen buiten op het balkon of in de tuin voor de nodige privacy én speel momenten.
Een kat zoeken voor jouw.. kat!
Heb je besloten om een tweede kat te nemen, dan kom je bij het volgende; hoe pakken we dit aan? Het is belangrijk bij de aanschaf van een tweede kat dat er goed gekeken wordt naar de behoeftes van jouw kat, wat is zijn karakter en hoe gedraagt hij zich tegenover andere katten? Is hij speels, energiek of houdt hij juist van rust en regelmaat?
De match! Ga op zoek naar een goede match op basis van karakter en energie niveau! Is jouw kat een drukke, energieke spring in het veld? Kies dan voor een jongere kat met een verglijkbaar dosis energie. Is jouw kat juist een rustige knuffelkont zoek dan een maatje die ook houdt van knuffelen.
De leeftijd? Ook de leeftijd is een punt om rekening mee te houden. Een jonge kitten die de hele dag rondrent is geen goede keuze voor een oudere kat. Door te kiezen voor een zelfde levensfase voorkom je frustratie en ergernissen onderling.
Welk geslacht? Onderzoeken laten zien dat katten van hetzelfde geslacht in de meeste gevallen het beste samen gaan. Poezen met poezen en katers met katers dus. Dit komt voornamelijk door de manier van leven, de mannen zijn wat ruiger en de dames vaak wat rustiger. Bovendien kunnen hormonen bij een poes nog wel eens voor onenigheid zorgen met een kater.
Waar haal je een tweede kat? In het asiel natuurlijk! In kattenopvangen en katten asiel zitten zoveel knappe lieve snoetjes te wachten op een nieuw thuis. Daarbij; als je ergens goede informatie kunt krijgen over het karakter van een kat dan is het daar. Een goede plek dus om een match te zoeken voor jouw kat is een dierenopvang of asiel.
Twee kittens tegelijk in huis?
Jazeker, heb je nog geen katten en overweeg je ze in huis te nemen? Dan is het kiezen van verwante kittens een goede keuze. Omdat de kittens samen opgroeiend biedt het ook een aantal voordelen;
- Jouw kat is nooit alleen al meteen vanaf dag één
- Ze hebben elkaars gezelschap vanuit het nest
- Ze bieden elkaar warmte en bescherming
- 2 kittens samen leren van elkaar en sneller
- Samenlevende katten zijn minder kieskeurige eters
Conclusie, een tweede kat nemen?
Is jouw kat een sociale tijger die houdt van gezelschap? Ben je regelmatig van huis of merk je dat jouw kat zichzelf vaak verveelt? Dan is een tweede kat wellicht een hele goede keuze! Zorg wel dat je voldoende ruimte hebt voor twee katten, gebruik eventueel een kattenren voor meer privacy! Heb je de keuze, kies dan voor 2 verwanten van elkaar óf bezoek een asiel of opvang voor een goede tweede kat match!