De Franse hangoor is een flinke jongen en staat bekend om zijn hoge knuffelgehalte. Ze worden wel eens vergeleken met puppy’s en dat is niet voor niets. De Fransoos is een van de weinige konijnenrassen die het contact met mensen zelf opzoeken en een aai of knuffel niet uit de weg gaan. Wil jij Franse hangoren houden in jouw konijnenren? Lees dan zeker verder en ontdek alles wat je wilt weten over dit populaire konijnenras!
Waar komen deze hangoren vandaan?
De Fransoos is ontwikkeld door Engelse hangoren en Vlaamse Reuzen te koppelen. Dit heeft gezorgd voor een groot konijnenras met hangende oren en grove kenmerken. De eerste Franse hangoor is in 1907 in Nederland erkend en officieel opgenomen als ras konijn. De eerste Fransozen waren een stuk lichter gebouwd dan de Franse hangoor zoals we deze vandaag de dag kennen. Tegenwoordig is de Franse een van de grootste konijnenrassen ter wereld, enkel de Vlaamse en Duitse reus zijn nóg groter.
Hoe herken je een Franse hangoor?
Franse hangoren zijn grote konijnen, ze zijn grof gebouwd en hebben een volle achterhand. Het lichaam is stevig en gespierd, de poten zijn kort en de schouders vrij breed. De Franse hangoor heeft een dikke, goed ontwikkelde kop en stevige goed gevulde wangen. De oren zijn het meest opvallend aan dit ras, ze kunnen met een lengte tussen de 35 en 45 centimeter behoorlijk lang worden! De vacht van deze konijnen is zacht en glanzend en hiernaast hebben ze een dikke ondervacht.
Verschil tussen ram en voedster: De Franse hangoor ram en voedster zijn over het algemeen vrijwel hetzelfde. Echter zal de voedster in veel gevallen ietwat kleiner blijven en een wam ontwikkelen, een soort verdikte huidplooi onder de kin. Deze zien we bij rammen niet terug. De wam van een Franse hangoor kan vrij groot worden, maar mag niet té groot worden want dit is een teken dat de voedster te zwaar (dik) wordt/is.
Vachtkleuren: De Franse konijnen komen in vele vachtkleuren, de Franse hangoor heeft maar liefst 21 erkende kleuren! Enkele erkende kleuren hiervan zijn; konijngrijs, blauwgrijs, zwart, blauw, chinchilla, Isabella, mignon én bontkleuren. Naast de erkende kleurslagen zijn er uiteraard nog veel combinaties die zorgen voor een andere vachtkleur.
Hoe groot wordt een Franse hangoor?
De Franse hangoren kunnen vrij groot worden, sterker nog; ze worden groot! De Fransoos heeft een gemiddeld gewicht van 4,5 tot 7 kilo. Hierbij zijn de voedsters vaak wat kleiner dan de rammen. Omdat het grote konijnen worden is het belangrijk hier rekening mee te houden wanneer je een konijnenhok voor Franse hangoor aankoopt, zie hieronder enkele voorbeelden van geschikte verblijven voor deze grote konijnen. Hiernaast hebben wij een groot assortiment hooibergen voor konijnen en luxe verblijven uit eigen werkplaats .
Hoe oud worden Franse hangoren?
Een groot konijn heeft (als je het mij vraagt) eigenlijk maar één negatief aspect. Grote konijnen worden over het algemeen niet zo oud als een kleiner konijn. Dit komt waarschijnlijk door het grote formaat en het lichaam wat toch minder sterk is dan een klein en compact konijntje. Deze grote konijnen worden gemiddeld zo’n 4 á 5 jaar oud. Een goede verzorging, het juiste gewicht, goede voeding, voldoende beweging en vermaak speelt uiteraard een grote rol in de uiteindelijke leeftijd van een huisdier.
Het karakter van Franse hangoor konijnen
De Franse hangoren staan bekend om het vriendelijke, aanhankelijke en fijne karakter. Dit zijn konijnen die over het algemeen niet terugdeinzen. Ze zijn nieuwsgierig, stoer en niet snel bang. Dit maakt het ook een konijnenras geschikt voor kinderen. Let wel op dat konijnen het niet fijn vinden opgetild te worden, ook de Fransoos is hier geen fan van. Echter zal het met zijn formaat en gewicht niet zo heel makkelijk zijn hem op te tillen. Laat de Fransoos met 4 pootjes aan de grond en laat hem zelf naar je toekomen om contact te zoeken, dan heb je binnen no-time vrienden gemaakt met dit vriendelijke konijnenras. De Franse is ook vrij slim, ze kunnen best wat leren als je er voldoende tijd in steekt en aandacht aan besteed.
Kun je een Fransoos alleen houden?
We kunnen hier vrij kort in zijn; nee, een konijn hoort niet alleen te leven. Ook de Fransoos die van nature veel naar de mens zal toetrekken heeft een maatje nodig in zijn verblijf. Het alleen houden van konijnen gaat volledig tegen de natuur in en hier maak je geen enkel konijn blij mee. Veel mensen houden een Fransoos alleen binnen, omdat hij toch veel aandacht krijgt. Echter wanneer je het gedrag van konijnen onderling bekijkt kun je hier als mens onmogelijk aan voldoen. Wil je hier meer over lezen? Dan vind je in onze blog; “Een konijn alleen houden?” meer informatie!
In de wereld van konijnen zijn nogal wat misverstanden wanneer het aankomt op het alleen houden van konijnen. Hiernaast zijn vrij weinig mensen op de hoogte van de meest ideale situatie bij konijnen. Een konijn hoort niet alleen te wonen maar dit wil ook niet zeggen dat iedere willekeurige combinatie goed zal gaan. De beste (en in mijn ogen de enige) combinatie is een koppel van een gecastreerde ram en een (eventueel gesteriliseerde) voedster. Laat je vooral niets wijs maken in de winkel of bij fokkers, konijnen van hetzelfde geslacht bij elkaar houden draait vaker uit op problemen dan een gelukkig koppel.
Een goed konijnenkoppel Franse hangoren is natuurlijk super leuk. Maar het kan zeker zo zijn dat je de ruimte niet hebt voor 2 grote konijnen. Het mooie van konijnen is echter dat ze geen onderscheid maken in ras, discriminatie is ver te zoeken bij konijnen. Zo kun je een Franse Hangoor ook best houden met een ander ras, ook een klein konijn is geschikt. Veel belangrijker is de klik, de connectie tussen beide konijnen en dit is niet afhankelijk van grootte.
Hoe kun je een Franse het beste huisvesten?
De Fransoos is een groot konijn, met de kanttekening dat je deze konijnen het beste niet alleen kunt houden heb je vast al door dat het verblijf van jouw Fransoos ook groot moet zijn. Een konijnenhok is (vaak) niet toereiken voor deze grote konijnen, tenminste de gemiddelde konijnenhok bouwpakketten zijn dit niet. Bij grote konijnen maak je het jezelf een stuk makkelijker wanneer je ze houdt in een grote konijnenren. Zo is er veel ruimte voor de konijnen om de poten te strekken, kun je makkelijk contact met ze maken én kun je ze vanaf een afstandje goed zien. Hieronder zie je enkele voorbeelden van geschikte konijnenrennen uit ons konijnen assortiment voor grote konijnen:
Meer weten over konijnen of tips & advies?
Heb je na het lezen van deze konijnenblog vragen over dit leuke konijnenras? Of wil je tips en advies voor de huisvesting van jouw konijnen? Als ervaren konijnenliefhebber help ik je graag op weg, voor vragen nodigen wij je uit om contact op te nemen. Wij helpen je graag! Omdat wij een eigen werkplaats hebben kunnen wij je ook helpen met een konijnenhok op maat of een konijnenren op maat, neem vrijblijvend contact om de mogelijkheden te bespreken.