Het dwergkonijn is een populair konijnenras. Ze blijven allemaal nét wat kleiner dan de meeste konijnen en dit maakt ze zeer gewild onder de konijnenliefhebbers. Toch is het niet zo voor de hand liggend dat je op een écht dwergkonijntje stuit, vaak zijn het kleine jonge konijnen die op latere leeftijd toch wat groter worden dan gedacht. Daarom dit artikel, lees verder en ontdek hoe je een écht dwergkonijntje herkent en bespreken we de verschillende soorten van deze kleine fluffy huisdieren.
Hoe herken je een dwergkonijntje?
Een écht dwergkonijntje herkennen op jonge leeftijd kan lastig zijn. Want op jonge leeftijd zijn alle konijnen klein van formaat. Hierdoor worden ook veel ‘normale’ konijnen aangeboden als dwergkonijnen, terwijl ze op latere leeftijd toch uitgroeien tot middelgrote of zelfs grote konijnen. Een écht dwergkonijn is echter wel te herkennen, aan een aantal subtiele lichamelijk kenmerken. De oortjes zijn een goed meetpunt om te zien hoe groot het konijn daadwerkelijk wordt. De oortjes van echte dwerg konijnen zijn namelijk opvallend klein.
Andere uiterlijke kenmerken van een konijnen dwergje
Naast de opvallend kleine oortjes zijn er nog enkele kenmerken die voorkomen bij deze kleine rakkertjes. Echter zijn deze punten op hele jonge leeftijd soms wat lastig in te schatten. Over het algemeen zijn de volgende kenmerken te zien bij alle dwergkonijnen;
Gewicht – Een raszuivere dwerg bereikt een gewicht van ongeveer 1000 gram, veel dwergen halen dit gewicht niet eens. Ter vergelijking een normaal formaat konijn weeg ongeveer 1500 gram.
Lichaamsbouw – Het lichaam van een dwergkonijntje is compact, kort en rond. Zo heeft hij een vrij bol snoetje en een korte hals maar een goed gevulde bilpartij. De pootjes van dwergkonijnen zijn ook wat korter dan bij andere konijnen.
Ogen – De ogen van dwergkonijntjes zijn vrij groot, dit valt ook goed op omdat hij een relatief klein kopje heeft. Opvallend is dat het overgrote deel van konijnen bruine ogen heeft maar ook grijze, blauwe en zelfs rode ogen komen voor, ook bij dwergkonijnen.
Verschillende soorten dwergkonijntjes
Dwergkonijnen zijn onder te verdelen in een aantal konijnenrassen; jawel er zijn dus meerdere échte dwergrassen onder de konijnen. De meest voorkomende Kleurdwerg maar ook de Pool dwerg blauwoog, roodoog en Vosdwerg vallen onder de dwergrassen.
De kleine schattige kleurdwerg
De kleurdwerg is de meest voorkomende in de dwergrassen onder konijnen. Dit ras is bewust gefokt en komt van oorsprong uit een combinatie van pool dwergjes en kleine wilde konijnen. Dit kleine konijn is in Nederland ontstaan en erkend als officieel konijnenras sinds 1940. Het ideale gewicht van de kleurdwerg ligt tussen de 1000 en 1300 gram maar lichtere en zwaardere varianten komen uiteraard ook voor. De kleurdwerg komt in vele kleuren o.a. haaskleur, konijngrijs, zwart, bruin, geel, blauw en chinchilla.
Het pool dwerg konijntje
De pooldwerg heeft een lichaam wat wel wat weg heeft van de kleurdwerg, echter zijn er wel enkele verschillen te zien. De pooldwerg weegt ongeveer 800 tot 1000 gram, hij is dus nog iets kleiner dan de kleurdwerg. Hiernaast is de pooldwerg korter gebouwd, hij heeft eigenlijk geen nek en dit zorgt voor een zeer compact lichaam. Deze konijnen hebben een volledig witte vacht en hebben vaak rode oogjes. De pooldwerg heeft over het algemeen een wat feller karakter dan de kleurdwerg. In veel gevallen komt dit door de rode oogjes, welke er voor zorgen dat het konijntje beperkt zicht heeft. Ze komen overigens ook voor als pool blauwoog, met blauwe oogjes.
De langharige vosdwerg
De vosdwerg is een vrij ‘nieuw’ konijnenras, hij is pas vanaf 2014 erkend in Nederland. Dit dwergkonijntje is een mini variant van voskonijnen. Deze dwergjes zijn te herkennen aan de kleine oortjes van zo’n 5 tot 7 centimeter en de lange vacht, die we ook kennen van het (normale) voskonijntje. Ze hebben een gedrongen bouw met een gewicht van zo’n 800 tot 1350 gram en komen voor in 14 verschillende kleuren waaronder bijvoorbeeld; zwart, geel, bruin, blauw, oranje, chinchilla, bruingrijs en bruingrauw.
Karaktereigenschappen van kleine konijnen
Veel mensen nemen dwergkonijnen om het kleine formaat, we snappen dat wel ze zijn ook onwijs schattig. Het is niet voor niets dat veel mensen met kinderen voor kleine konijnen kiezen. Echter zit hier wel een kanttekening aan. Over het algemeen (en uiteraard zijn er uitzonderingen) zijn dwergkonijnen vaak juist pittiger dan grote konijnen. Ze zijn erg energiek, hebben veel uitdaging en beweging nodig en kunnen best temperamentvol zijn. Uiteraard speelt het persoonlijke karakter, de huisvesting én de verzorging van ieder konijntje een grote rol in het uiteindelijke karakter.
Kleine konijnen hebben juist veel ruimte nodig
Nog een puntje om te gaan voor een klein konijn (voor veel mensen) is de beschikbare ruimte. Konijnen zijn super leuke dieren, mits je er goed mee omgaat en je voldoet aan hun eisen en wensen betreft huisvesting. Het is zeker niet zo dat kleine konijnen geen ruimte nodig hebben, sterker nog juist deze konijntjes zijn vaak super energiek en hebben dan ook veel ruimte nodig om energie kwijt te kunnen. Het plaatsen van een goede konijnenren is dan ook zeker geen overbodige luxe, zeker niet voor energieke dwergkonijnen.
Kun je dwergkonijn alleen houden?
Wanneer je op zoek gaat naar een dwergkonijn hok vergis je dan niet in de beschikbare ruimte. Hiernaast vragen veel mensen zich af of het mogelijk is een dwergje alleen te houden. We kunnen hier kort en bondig in zijn: nee, konijnen horen niet alleen te wonen! Of het nu gaat om een Vlaamse reus, Franse hangoor of een dwergkonijn. Konijnen zijn groepsdieren en hebben een maatje nodig voor vermaak, verzorging, warmte en bescherming. En omdat kleine konijnen het over het algemeen ook sneller koud hebben is een warm vriendje in het hok eigenlijk gewoon een directe must.
Op zoek naar een dwergkonijntjes konijnenhok?
Ben je op zoek naar een konijnenhok voor jouw dwergjes? In onze konijnenwinkel vind je een groot aantal konijnenhokken geschikt voor kleine konijntjes. Let wel dat ook kleine konijnen voldoende ruimte nodig hebben en deze diertjes vaak juist enorm energiek zijn. Bekijk zeker ook onze konijnenrennen voor inspiratie of neem contact op voor advies van onze konijnenspecialist.