De zomermaanden zijn voor veel mensen favoriet! Ook voor konijnen bieden de warme maanden voordelen! Geen natte vacht tijdens het buitenspelen of vieze pootjes door de modder én bovenal wordt het door het aangename weer een stuk makkelijker om jouw konijnen buiten meer aandacht te geven. Maar helaas zijn de zomermaanden voor konijnen niet alleen maar leuk en plezierig. De warmte brengt ook een aantal nadelen met zich mee, zeker voor konijnen.
Konijnen kunnen beter tegen kou dan tegen warmte!
De dikke vacht van konijnen zorgt ervoor dat ze prima bestand zijn tegen kou. Echter zorgt deze zelfde dikke vacht óók voor problemen als het warmer wordt. Over het algemeen kan een konijn beter tegen koude temperaturen en is zelfs vrieskou geen probleem, warmte daar tegen kan voor best wat problemen zorgen. Al vanaf 20 graden boven nul kan jouw konijn last krijgen van de warmte, dit is dus al vrij vroeg in het jaar het geval.
Waarom heeft een konijn last van de warmte?
Konijnen hebben een dikke vacht maar kunnen daarnaast ook niet zweten zoals wij mensen. Ze moeten hun lichaamswarmte kwijtraken door middel van de voetzolen en oortjes. Het koel houden van het lichaam is voor konijnen dan ook een zware taak. In het wild trekken konijnen zich terug onder de grond, waar de temperaturen een stuk lager liggen. Maar onze huisdier konijnen hebben deze mogelijkheid vaak niet. Het is dan ook belangrijk voorzorgsmaatregelen te treffen voor de dagen dat de temperaturen oplopen, hierover lees je later meer.
Hoe merk je dat jouw konijn het (te) warm heeft?
Je kunt vrij goed zien aan konijnen wanneer ze het te warm krijgen. Ze worden overduidelijk slomer als het lichaam de warmte niet kwijt kan en zijn hierdoor een stuk minder actief dan normaal. Dit is ook vaak het eerste signaal dat je opmerkt, hiernaast zegt ook vaak de houding van het konijn veel. Ligt jouw konijn languit op de grond met half gesloten ogen, ademt hij met zijn bekje open, vertoont hij sloom gedrag, reageert hij niet of nauwelijks en voelen de oortjes warmer aan dan normaal? Grote kans dat jouw konijn het té warm heeft! En jij aan de slag moet!
Wat kan de warmte doen met jouw konijn?
Een konijn wat het te warm heeft en niet wordt geholpen kan ernstig oververhit raken. Onderneem je hierna alsnog geen actie dan is het zelfs mogelijk dat het konijn in coma raakt. Het is dan ook enorm belangrijk de symptomen van oververhitting sterk in de gaten te houden en direct te handelen wanneer je iets opmerkt. Maar het is natuurlijk beter om het te voorkomen, want voorkomen is makkelijker dan genezen! Hiernaast lopen konijnen kans op de madenziekte bij warm weer, hierover lees je later meer informatie.
Hoe voorkom je dat jouw konijnen het té warm krijgen?
Om te voorkomen dat jouw konijnen een hitteaanval krijgen en ernstig ziek worden kun je een aantal maatregelen treffen. Deze maatregelen verminderen de kans op oververhitting;
- Zorg voor voldoende schaduw in het verblijf! Zéker op de warmste momenten van de dag
- Plaats eventueel een parasol of span een schaduw doek boven het konijnenhok
- Zorg voor voldoende ventilatie, dek het hok nooit af, ook niet met natte doeken
- Creëer rust in en rondom het hok, laat jouw konijnen rustig de dag doorkomen
- Pas de voermomenten aan naar héél vroeg in de ochtend en later op de avond
- Geef eventueel nat gemaakte groente (als ze dit gewend zijn!) gedurende de dag
- Voorzie altijd schoon, fris drinkwater voor de konijnen! Hang de fles ook nooit in de zon
- Gebruik (geschikte) koelelementen zoals een Icepad of ingevroren (plastic!) waterfles
Heb je de mogelijkheid? Biedt ze plaats onder de grond!
Het mooiste zou natuurlijk zijn als jouw konijnen, net als wilde konijnen, onder de grond kunnen wanneer het warm wordt. Dit kun je realiseren door een gaasbak in te graven onder de konijnenren bijvoorbeeld. Hiermee biedt je de meeste verkoeling die er is, let wel op dat je de gaasbak volledig dichtmaakt om ontsnappen te voorkomen. Voldoende ruimte in de konijnenren biedt bovenal meer mogelijkheden om eens te gaan verliggen, uit de zon te gaan en te ventileren.
Maak de omgeving rondom het verblijf nat!
Verkoeling ontstaat door verdamping, dit kun je dus perfect gebruiken om de omgeving van jouw konijnen te verkoelen. Een beetje afhankelijk van het verblijf, maar maak bijvoorbeeld de tegels rondom het konijnenhok nat met een sproeier, zet de tuinslang op het (dichte) dak van jouw konijnenhok of span een deken boven het verblijf en maak deze nat. De verdamping van het water zorgt voor verkoeling in de omgeving waardoor jouw konijnen hier ook van profiteren. Dit kun je gerust meerdere keren per dag herhalen want het water zal snel verdampt zijn als het écht warm wordt. Maar let hiermee wel op…
Maak je konijnen nooit, écht nooit nat op warme dagen!
Een logische gedachte wellicht maar het natmaken van jouw konijnen is écht niet slim! Een nat konijn is een ware magneet voor vervelende insecten zoals de maden vlieg. Deze vlieg is van zichzelf al een risico voor jouw konijnen in de zomer, maar als de konijnen nat zijn dan vraag je er echt om. Ook wanneer jouw konijn last heeft van diarree of vieze billen loop je kans op deze gevaarlijke vliegen, een goede hygiëne in het hok is dan ook minstens zo belangrijk! De groene vlieg legt namelijk eitjes op jouw konijn, deze eitjes worden maden en vreten zich een weg in het lichaam van jouw konijnen, deze vervelende maden brengen zeer ernstige schade toe aan jouw konijn. Ben je hier niet op tijd bij, dan zal jouw konijn hoogstwaarschijnlijk overlijden.
Alleen de oortjes een beetje nat maken kan wel helpen
De omgeving mag dus nat gemaakt worden, het konijn zelf niet. Muv de oortjes, in de oren van konijnen lopen belangrijke bloedvaten, door de oren van jouw konijn te koelen biedt je dus directe verkoeling wat zeer aangenaam kan zijn. Let hierbij wel op dat er geen water in het oor van het konijn loopt. Met een lauw water vochtig washandje kun je de oortjes zachtjes deppen voor een verkoelend effect. Maar let op, alleen de oortjes mogen vochtig worden!
Wat te doen als jouw konijn het alsnog te warm hebben?
Merk je dat jouw konijn ondanks jouw voorbereiding alsnog enorm last heeft van de hitte? Overweeg deze dan naar binnen te halen overdag, desnoods in de badkamer waar het vaak wat koeler is door de tegels. Het is echt niet overdreven om jouw konijnen binnen een tijdelijke plek te gunnen als de temperaturen zo hoog zijn dat het ondragelijk wordt. Plaats verkoelende elementen zoals een Icepad en biedt jouw konijn totale rust op een koele plek in huis.
Wanneer wordt het tijd om de dierenarts te bellen?
Je kunt je konijn zelf temperaturen, de lichaamstemperatuur zou tussen de 38 en 39,5 graden moeten liggen. Is de lichaamstemperatuur hoger dan 39,5 graden dan spreken we over oververhitting, actie is dan echt noodzakelijk! Haal je konijn naar binnen, biedt hem verkoeling en als dit niet direct voldoende effect geeft is het tijd om te gaan bellen naar de dierenarts!
Kortom, hoe komen jouw konijnen goed de zomer door?
We zetten het nog eens op een rijtje. Biedt jouw konijnen op warme dagen; rust, verkoeling én voldoende schaduw. Zorg voor schoon en fris drinkwater en verkoel de omgeving met water voor verdamping maar maak nooit jouw konijnen nat. Controleer regelmatig op vieze konijnenbillen, houdt het schoon en voorkom vliegen (en maden) bij jouw konijnen. Lukt het niet jouw konijnen voldoende af te laten koelen? Breng ze dan naar een tijdelijke koele plek in huis overdag zoals de badkamer.