Ze zijn gezellig, vriendelijk en leuk om te observeren; Parkieten zijn populaire volière vogels. En eigenlijk is dit ook de beste plek voor deze vogels. Parkieten zijn echte groepsdieren en groepsdieren horen te leven met soortgenoten. Een mooie volière in de tuin maakt het mogelijk meerdere parkieten samen te houden, precies zoals het zelf ook graag zien. Maar wat komt er allemaal kijken bij het houden van parkieten? Welke soorten parkieten zijn er allemaal? En welke parkieten zijn geschikt voor jouw volière? Dit en meer lees je in onze blog: Parkieten in de buiten volière.
Welke parkieten in de volière?
Parkietensoorten zijn er een heleboel, misschien wel te veel om op te noemen. Van deze grote familie zijn er een aantal populair als volière vogels. Deze vogels kunnen in een onverwarmde volière gehouden worden mits er een goed tocht en vochtvrij nachthok ter beschikking is. De meeste populaire parkietenrassen voor de volière zijn;
De grasparkiet misschien wel de meest bekende en voor de hand liggende soort. Deze kleine vogels komen in verschillende kleuren; van blauw tot geel en van groen tot grijs. De grasparkiet is een slimme vogel en wordt graag uitgedaagd. Ze worden het best gehouden in koppels van 2, wil je vermeerderen en een groep parkieten houden? Kies dan altijd voor een vermeerdering met 2-tal. Natuurlijk is het aantal vogels ook afhankelijk van de ruimte in de volière, hierover later meer.
De valk parkiet is een wat grotere vogel die ook vaak gehouden wordt in een buiten volière. Valkparkieten kunnen tegen koude dagen maar ijzige kou vinden ze minder leuk. Zorg er daarom voor dat deze vogels in de wintermaanden binnen kunnen zitten en hier voldoende ruimte hebben. Het nachthok moet vrij zijn van tocht eventueel afgedekt wordt bij kouder weer. Ook valkparkieten worden gehouden in koppels van 2, 4 of 6 vogels in de buiten volière. Zorg hiernaast voor voldoende uitdaging want deze vogel houdt wel van wat avontuur.
De halsbandparkiet is een bijzondere vogel in dit rijtje. Deze vogels kunnen een tikkeltje agressief zijn tegen andere vogels, het beste kun je deze dan ook als 1 koppel houden van 2 vogels. De groene halsbandparkiet is een fanatiek vlieger dus heeft ook best wat ruimte nodig in de volière. Omdat ze een vrij sterke snavel hebben is een aluminium voliere of voliere van gegalvaniseerd staal de beste keuze voor deze vogels. Verwarmen is niet nodig maar extra bescherming op koude dagen in een comfortabel nachthok is een must.
De Catharina parkiet is een kleine parkiet die in het wild in grote groepen leeft. Deze parkiet is fanatiek klimmer en klautert graag in takken en bomen. Een leuke speelse inrichting in de volière is dan ook geweldig voor deze vogels. Ze zijn over het algemeen vriendelijk maar er zijn wel best veel verhalen te lezen dat ze minder goed samen gaan met andere vogelsoorten. Dit is overigens vooral afhankelijk van de ruimte die ze hebben, hoe kleiner de volière hoe sneller de kans op ruzies of vervelend gedrag.
Niet verwarmd maar wél beschermd.
De hierboven genoemde parkieten kunnen in een volière worden gehouden. Je kunt kiezen voor een kamer volière maar ook voor een onverwarmde buiten volière. Deze vogels kunnen de winterse dagen trotseren en hoeven niet verwarmd te zitten. Mits, en dit is wel een heel belangrijk punt; er een goed nachthok is. Een nachthok moet bescherming bieden, tochtvrij zijn, geen regen en vocht binnen laten én voldoende stokruimte bieden voor alle vogels om droog en warm te kunnen zitten.
Hoeveel vogels in de volière?
Afhankelijk van het soort kun je bepalen hoeveel vogels je kunt houden in jouw volière. Wil je nog een volière kopen? Bepaal dan vooraf hoeveel vogels je wilt huisvesten, zodat je later niet voor een te kleine huisvesting komt te staan. Vaak kan de fokker je specifiek informeren over de eisen en wensen van jouw vogels. Te klein kan het zeker zijn, te groot is het voor vogels natuurlijk niet snel. Grotere parkieten zoals de valkparkiet dient wat meer ruimte nodig te hebben. Zeker in het nachthok, omdat deze vogels zich graag terugtrekken als het wat kouder wordt. Omdat er in een volière gebruik gemaakt wordt van een sta hoogte ontstaat er ook meer ruimte in de vlucht voor de vogels. Maak dus gebruik van de hoogte en de lengte van de volière om hiermee de vluchtruimte te vergroten.
Volières voor parkieten
Binnen ons assortiment kun je kiezen tussen verschillende materialen. Zo bieden wij een collectie houten volières, handgemaakt van onderhoudsvrij materialen. Maar ook Aluminium volières vind je terug in ons assortiment, deze buiten volières zijn zeer stijlvol en te combineren met een Douglas omlijsting. Wil je meerdere koppeltjes parkieten houden in jouw achtertuin, bekijk dan zeker eens de mogelijkheden van een maatwerk voliere van Hokkendomein. Met meer dan 10 jaar ervaring in de volierebouw ben je bij ons aan het juiste adres voor jouw ideale voliere in de achtertuin.