Dit avontuurlijke kattenras gaat door weer en wind voor avontuur, hij heeft een actief en lief karakter en kan (zonder opdringerig te worden) enorm genieten van aandacht! Dit kattenras heeft niet alleen zijn intelligentie mee hij is ook een prachtig mooie verschijning. Wil jij meer weten over de Siberische kat? Lees dan zeker verder!
Waar komen Siberische katten vandaan?
De Siberische kat, ook wel Siberische boskat of Sibeer genoemd komt van oorsprong uit Rusland. Hier kwam hij voornamelijk voor in de dichtbeboste gebieden van Siberië. Ze werd destijds ingezet ter bescherming van voedsel tegen ratten en ander ongedierte. De beginselen van het kattenras gaan dan ook meer dan 1000 jaar terug in tijd. Het leuke van dit ras is dat het ontwikkeld is zonder (veel) bemoeienis van de mens, ze zijn namelijk op natuurlijk wijze ontstaan uit combinaties van verwilderde boskatten en gedomesticeerde katten. Dit geeft hem ook nog die enigszins verwilderede uitstraling die we wel vaker zien bij boskatrassen.
Wat voor karakter heeft een Siberische kat?
De Sibeer is niet zoals iedere kat, zijn karakter wordt nog wel eens vergleken met een puppy. Deze katten zijn namelijk naast vrij slim, ook loyaal en aanhankelijk naar mensen. Ze kunnen vaak ook prima overweg met andere (huis)dieren, mits ze dit gewend zijn. De Siberische kat heeft een evenwichtig karakter, is niet enorm opdringerig in het opeisen van aandacht en is vrij rustig wanneer je hem vergelijkt met andere boskatten zoals de Noorse Boskat. Omdat dit kattenras wel enorm gesteld is op gezelschap en een fijne aai of knuffel niet uit de weg gaat, vinden ze lang alleen zijn vaak niet heel prettig. Af en toe alleen vind hij niet erg maar dagelijks uren alleen doorbrengen is niet zijn favoriet. Ben je vaak van huis dan kun je misschien beter kiezen voor een ander ras óf je plaatst jouw Sibeer samen met een leuk kattenmaatje! Hoe meer zielen…
Het uiterlijk van de Siberische boskat
Siberische katten hebben een uiterlijk waar menig katachtige jaloers op zou zijn. De Sibeer is een vrij grove kat, tenminste om te zien, hij is namelijk best gespierd wanneer je hem vergelijkt met andere katten. De weelderige vacht zorgt echter voor een imposant en groots voorkomen. Deze katten hebben een korte nek, grote ronde ogen, een ronde snoet en goed gevulde halskraag. De grote staart springt natuurlijk direct in het oog bij deze katten en daarnaast hebben ze goede, sterk ontwikkelde achterpoten. De Sibeer heeft schattige haarflosjes tussen de tenen, ook wel sneeuwschoenen genoemd, welke natuurlijk prefect van pas kwamen in de Siberische winter.
De vacht van deze Russische boskat
De vacht van deze katten is uiteraard afgestemd op de ijzige kou in Siberië. In de wintermaanden kunnen de temperaturen hier teruglopen tot ver, heel ver onder het nul punt. Dit betekend dus dat de vacht van deze katten goed isolerend moet zijn. De Siberische kat heeft maar liefst 3 halflange tot lange vachtlagen, de boven vacht is waterafstotend terwijl de onderliggende lagen isolatie bieden. In de wintermaanden hebben deze katten een opvallend dichte en volle vacht, in de zomermaanden is de vacht een stuk fijner en dunner.
Kleuren van de Siberische Boskatten
Volgens kattenvereniging TICA ('s werelds grootste genetische register van raskatten en huiskatten) zijn alle “alle traditionele kleuren“ toegestaan bij de Sibeer. Hierop zijn wel uitzonderingen bij enkele organisaties maar de Siberische raskat komt in vele kleuren waaronder; rood, blauw, zwart, schildpad en varianten met tabby patroon of witte aftekening. De ogen van deze katten zijn koper, groen of goudkleurig, in zeldzame gevallen heeft een Sibeer blauwe ogen maar dit komt niet veel voor.
Gewichten van de ras boskat
Bij de Siberische kat is een vrij groot verschil te zien tussen de heren en de dames. Een Siberische kater kan een gewicht bereiken van 9 kilo, wat vrij groot en zwaar is voor een kat. De dames zijn echter vaak een stuk kleiner en blijven daarmee lichter, zij worden gemiddeld zo’n kleine 4,5 tot 7 kilo. Typisch aan dit ras is dat ze pas op een leeftijd van ongeveer 5 jaar helemaal volgroeid zijn, je kunt dus vrij lang genieten van jouw Siberische “kitten”.
De Siberische klimkampioen worden ze ook wel genoemd
Vrijwel iedere kat kan een aardig potje klimmen maar de Siberische kat spant hierin echt de kroon. De Sibeer staat bekend om zijn onwijs goede klimprestaties. Je las hierboven al dat ze stevige en sterke achterpoten hebben en dat bewijzen ze wel wanneer ze de kans krijgen om te klimmen. De Siberische kat klimt werkelijk waar overal omhoog alsof het niks is. Let hier dus op bij het kopen van een krabpaal, deze moet stevig genoeg zijn én voldoende klimmogelijkheden bieden. Wil je échte uitdaging voor jouw Sibeer? Overweeg dan een kattenren aan huis, hier kan jouw huistijger naar hartenlust klimmen en zijn energie kwijt! Bekijk ons aanbod van de Aluminium kattenren, gegalvaniseerde kattenkooi of onze houten kattenren voor buiten.
Hoe oud wordt een Siberische kat
Dit kattenras heeft een gemiddelde levensverwachting van 12 tot 16 jaar, hierbij zijn er zeker een groot aantal katten die nóg ouder worden. Een goede verzorging speelt hierin uiteraard een belangrijke rol. Maar ook beweging, goede voeding, uitdaging én liefde kunnen de uiteindelijke leeftijd beïnvloeden.
Wat kost een boskat uit Siberië
De Sibeer is een raskat, hier betaal je over het algemeen meer voor dan een huiskat. Hiernaast is het de vraag of je wilt gaan voor een siberische kitten of dat je een volwassen siberische kat wilt adopteren. Wil je een Siberische boskat kopen op jonge leeftijd dan moet je rekening houden met € 700 tot € 1000,- voor een kitten met stamboom. Laat je informeren bij een goede siberische katten cattery waar kennis over dit specifiek kattenras.
Hoe verzorg je een Siberische boskat?
De volle, dikke kattenvacht van dit ras vraagt best wat onderhoud. Zeker in de zomermaanden, dan laat de Sibeer zijn dikke wintervacht los en kan hij best hulp gebruiken. In de ruiperiode dien je rekening te houden met 2 a 3 keer per week borstelen. Gebruik hiervoor een metalen kam om klitten te voorkomen. Hiernaast is het slim de ogen en oortjes schoon te houden wanneer dit nodig is en de nageltjes regelmatig bij te werken indien nodig. Heeft jouw Siberische kat veel krab mogelijkheden dan zal dit een stuk minder vaak nodig zijn.
Een merkwaardig weetje over deze kat
De Siberische boskat is best een vreemde eend in de bijt als het aankomt op water. Zoals iedereen wel weet houden katten over het algemeen absoluut niet van water, nou de Sibeer is hier een uitzondering in. Nu zal hij geen baantjes gaan trekken (hoogstwaarschijnlijk) in jouw zwembad maar een beetje water doet ze niks. Deze katten gaan dan ook gewoon naar buiten als het regent en schrik ook niet als hij uit nieuwsgierigheid een pootje onder de kraan houdt als hij open staat. Het is vrij bijzonder, maar de Siberische boskat is niet bang van water of regen. Hij zal dus zelfs als het miezert of zelfs sneeuwt lekker buiten in de kattenren willen vertoeven.
Is een Siberische kat geschikt voor jou?
Nu we weten wat je kunt verwachten van de Sibeer zijn we benieuwd, is dit kattenras iets voor jou? Vind je het fijn dat jouw kat aanhankelijk is, avontuurlijk, lief, houdt van klimmen en klauteren maar zeer zeker een aai niet uit de weg gaat? Dan kan de Siberische boskat wel eens een leuke huisgenoot voor jou zijn. Wil je meer lezen over katten bekijk dan eens onze blogpagina, waar meerdere kattenrassen aan bod komen. Neem ook eens een kijkje in onze kattenwinkel, bordenvol spinwaardige artikelen voor jouw kat(ten). Voor advies, tips of bij vragen over een van onze producten kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wanneer komt jouw nieuwe Sibeer?