Stress is een vrij veel voorkomend probleem bij ons mensen, maar ook onze tamme vogels kunnen last krijgen van stress. En juist bij vogels kan dit drastische gevolgen hebben voor de gezondheid en levenskwaliteit. Dit wil je natuurlijk niet voor jouw vogels! In deze blog bekijken we hoe je stress bij vogels kunt herkennen, wat je er aan kunt doen én nog beter hoe je het kunt voorkomen.
Wat betekend stress bij vogels?
Stress is, zoals ook bij ons mensen, een natuurlijke reactie van het lichaam. Door spannende situaties, onverwachte situaties of vervelende momenten kan stress tot uiting komen. Dit is voor vogels dan ook niet anders, vogels zijn hiernaast ook nog eens super gevoelig voor stress. Kleine aanpassingen in het verblijf, de voeding, de leefomstandigheden of omgang kan voor stress zorgen in jouw volière. In de meeste gevallen zal dit van korte duur zijn en dan is het nog geen groot probleem. Maar wanneer de stress aanhoudt kan dit drastische gevolgen hebben voor jouw vogel.
Wat gebeurt er als een vogel stress ervaart?
Het lichaam van de vogel is in staat om een zeer korte periode stress aan te kunnen, denk hierbij aan een schrikreactie bij de vogel. Echter moet de stress hierbij niet te lang duren, de vogel blijft dan een beetje ‘hangen’ in de stress wat gevaarlijk kan worden voor jouw vogel. Vogels hebben namelijk een vrij zwak punt in het lichaam; het hart! En aanhoudende stress in het lichaam zal zich bij vogels al snel richten op het hart, met alle gevolgen van dien. Langdurige stress kan bij vogels zorgen voor hartkloppingen, blijft dit vervolgens aanhouden dan gaat het hart fibrilleren. Deze zeer actieve, drukke hartslag weerhoud het lichaam van het doorpompen van bloed in de bloedvaten. Wanneer de fibrillatie langer dan enkele seconden aanhoudt raakt de vogel in shock door zuurstof te kort in de organen waaronder de hersenen. Deze lichamelijke reactie resulteert in vrijwel alle gevallen binnen enkele minuten in de dood.
Wat kan stress veroorzaken met vogels?
Vogels zijn enorm gevoelig, kleine aanpassingen en veranderingen in de omgeving kunnen stress opleveren. Dit kan al gebeuren bij het oppakken van de vogel wanneer deze dat niet gewend is. De meeste vogels zijn hiervan dan ook geen fan. Maar voor onderzoeken bij de vogelarts bijvoorbeeld zal dit ooit noodzakelijk zijn. Ook het vervoeren van de vogels, het koppelen van vogels of een nieuwe vogelkooi of volière kan voor stress zorgen. Voor sommige vogels, bijvoorbeeld de papegaai kan verveling of te weinig aandacht ook zéker de boosdoener zijn. Verveling kan zorgen voor veel stress in de vogelkooi of voliere. Hiernaast kan een té kleine of foutieve huisvesting ook zorgen voor stress. Zeker wanneer je meerdere vogels houdt is het belangrijk dat er voldoende ruimte is voor alle vogels om dit zo veel mogelijk te voorkomen.
Pijn is een reden voor extreme stress
Uiteraard kan er ook een onderliggend probleem zijn van de stress bij jouw vogel(s). Pijn is een directe reden voor stress bij vogels. Merk je dat jouw vogel verminderd beweegt, opvallend minder eet of zijn lichaamshouding veranderd, dan is het altijd slim een bezoek te brengen aan de vogelarts om lichamelijke problemen uit te kunnen sluiten.
De verkeerde of te veel vogels samen houden
Veel vogelliefhebbers hebben meerdere vogels in de volière zitten, niet zo gek natuurlijk want een goed gevulde volière is een echte aanwinst voor de achtertuin. Maar niet alle vogelsoorten kunnen samen worden gehouden. Het is dan ook belangrijk dat je jezelf verdiept in de mogelijkheden wanneer je meerdere vogels wilt houden in een volière. Zorg ervoor dat je vogels samen plaatst die elkaar accepteren. Doe je dit niet, dan kan ook dit resulteren in enorme stress in het verblijf. Zo staan bijvoorbeeld grasparkieten bekend om een minder leuk karakter tegenover andere vogels. Plaats je jouw grasparkieten met zebravinkjes in één voliere dan is de kans groot dat deze laatste zich niet heel prettig gaan voelen in de volière. Door de juiste combinaties samen te plaatsen en voldoende ruimte te bieden voorkom je stress én dus gezondheidsproblemen bij jouw vogeltjes. Lees meer over het samen plaatsen van vogels op onze blogpagina!
Hoe herken je stress in de vogelkooi?
Vogels die gestrest zijn zullen zich anders gaan gedragen. Verminderde eetlust, het uitvallen of zelfs uitpikken van veren, weinig beweging en opvallende gedragingen kunnen tekenen zijn van stress in de vogelkooi of voliere. Wanneer een vogel extreem gestrest zijn worden de pupillen groter van de vogel, dit is een goed punt om naar te kijken wanneer je stress verwacht. Ze zullen hiernaast trachten te vluchten wanneer dit mogelijk is omdat dit het natuurlijke instinct is van vogels. Een opvallend punt hierbij is dat vogels bij extreme stress kúnnen gaan braken, dit doen ze zodat de krop leeg is en ze sneller en beter kunnen vluchten.
Hoe voorkom je stress in de volière?
Het samen plaatsen van de verkeerde vogels of het plaatsen van té veel vogels samen kan zorgen voor stress bij jouw vogels. Het is hiernaast belangrijk jezelf te verdiepen in jouw vogels, de leefomgeving maar ook de beschikbare ruimte is super belangrijk. Plaats je te veel vogels in één kooi, al dan niet van de juiste vogelsoorten, creëer je overbevolking in je volière. Vogels hebben de ruimte nodig om te kunnen bewegen, fladderen en zich terug te kunnen trekken zeker wanneer je meerdere vogels samen houdt. Een buiten volière met voldoende ruimte is dan ook een must voor jouw vogels!
Plaats jouw volière op ene rustige plek in de tuin
Ook de plek waar je jouw buiten volière plaatst kan veel invloed hebben op de gezondheid én het humeur van jouw vogeltjes. Vogels zijn van nature vaak wat schrikachtig, ze zijn gevoelig voor prikkels en geluiden en kunnen gestrest raken wanneer er te veel drukte en prikkels rondom of in de volière zijn. Plaats jouw vogelverblijf buiten dan ook op een rustige plek in de tuin of maak gebruik van gedeeltelijke afgeschermde of dichte wanden. Zodat jouw vogels zich ook optimaal veilig voelen in het verblijf. Heb je al een voliere en wil je jouw voliere uitbreiden voor méér vogels? Bekijk dan eens onze losse draadpanelen van aluminium of staal waarmee een voliere zelfbouw een fluitje van een cent wordt.
Goede volières voor meerdere vogels samen
Ben je op zoek naar een goede, grote volière voor het samenhouden van meerdere vogels? Hieronder zie je enkele verblijven die geschikt zijn voor het houden van meerdere volière vogels. Zoals onze Volière R4 met extra diepe vlucht, waarbij veel ruimte ontstaat om de vleugels te spreiden. Of onze aluminium volière gecombineerd met een houten vogelnachthok die ook in de koudere maanden een perfect onderkomen biedt voor vogeltjes. Liever een volière op maat laten maken? Onze vogelspecialist helpt je graag bij het ontwerpen van jouw meest ideale volière voor buiten! Handgemaakt van onderhoudsvrije en duurzame materialen; goed voor minstens 15 jaar optimaal plezier in de achtertuin!