De valkparkiet is een onwijs leuke vogel om te houden met zijn sierlijke kuif en vrolijke gekleurde wangetjes. Tamme valkparkieten kunnen zowel binnen als buiten worden gehouden en leven het liefst in koppels of met meerdere valkparkieten bij elkaar. Meer weten over deze kuifvogel? Lees dan verder en ontdek alles wat je moet weten over de valkparkiet.
De oorsprong van de valkparkiet
De valkparkiet komt van oorsprong uit Australië waar hij nog steeds leeft in het wild. Opvallend is dat valkparkieten in het Noorden van Australië voornamelijk leven in koppels en kleine groepjes. Terwijl ze in het Zuiden van Australië juist leven in grote groepen. De valkparkiet komt al eeuwen voor in Australië maar pas in 1850 werden de eerste valkparkieten in gevangenschap geboren, in Duitsland.
De Valk parkiet is geen parkiet
Je leest het goed, deze vogel draagt de naam parkiet maar is het niet. De Valkparkiet valt namelijk onder de kleine papegaaiachtige en behoort hierbij tot de Kaketoes. In tegenstelling tot andere Kaketoes is de Valkparkiet een minder fanatieke kletser én zijn ze een stuk rustiger. De Valkparkiet is de kleinste vogel uit de Kaketoe familie.
Het uiterlijk van de tamme Valkparkiet
Deze middelgrote vogel heeft een lengte van ongeveer 30 tot 35 centimeter, kuif en staart meegeteld. Deze vogel weegt ongeveer 80 á 110 gram en komt in verschillende kleuren. De grote gele kuif is toch wel het meest opvallend aan deze tamme vogel. De Valkparkiet heeft een geel kopje, bij de mannetjes is deze kleur feller en bij de pop wat bleker, en schattige wangstippen in een oranje kleur. De staart van de pop is voorzien van een patroon met zwarte strepen, de mannetjes hebben meestal een egaal gekleurde staart. Beide geslachten hebben zowel korte als lange staartpennen waardoor de staart van deze tamme vogel behoorlijk lang is!
Het karakter van de valkparkiet
Deze vogel is sociaal en heeft een nieuwsgierig karakter. Over het algemeen zijn het wel wat rustigere vogels wanneer je ze vergelijkt met bijvoorbeeld de Geelkuifkaketoe. De Valk parkiet is vrij goed tam te maken met de nodige aandacht en geduld. Wanneer de Valkparkiet zich op zijn gemak voelt zal dit ook merkbaar zijn aan zijn karakter en gedrag. Ze komen meestal graag op je schouder zitten, kletsen hierbij de nodige leuke woordjes, maken schattige geluidjes én wagen zich nog wel eens ooit aan een dansje.
De kleuren van Valk parkieten
Valk parkieten komen in verschillende kleuren, de meest bekende hiervan is de wildkleur. Deze vogels hebben dezelfde kleuren als de Valkparkiet in het wild heeft. Hiernaast zijn er nog verschillende andere kleuren bij deze vogels; Pastel, Bont, Cinnamon, Witmasker, Bleekmasker, Geelwang en zelfs Albino waarbij de enige kleur in de vogel zit in het oog, deze zijn namelijk rood voor de rest is deze vogel helemaal wit.
Wordt de Valkparkiet tam?
Een vogel wordt niet van nature tam, dit vraag natuurlijk de nodige aandacht én geduld. Met de juiste en voornamelijk rustige benadering zijn deze vogels echter vrij makkelijk tam te maken. Weest hierbij wel geduldig, rustig en ga in het tempo van jouw vogel. Geen overhaasting, dwang of boze woorden daar kunnen deze vogels niet zo goed tegen.
Kunnen Valk parkieten praten?
Ja, er zijn valkjes die kunnen praten. Maar in de meeste gevallen beperkt dit zich wel tot een aantal korte woordjes. De Valkparkieten zijn meer van melodieën fluiten en het maken van geluidjes dan dat ze echt praten. Vaak zijn het wel de mannetjes die woordjes spreken, de dames zijn hierin over het algemeen wat rustiger. Door veel te kletsen, te fluiten en te brabbelen naar de vogels kun je dit wel wat stimuleren.
Kan een valkparkiet samen met een andere vogel?
De valkparkiet is een toegankelijke en lieve vogel, misschien zelfs soms een beetje té lief. Ze gaan dan ook niet goed samen met de wat assertieve vogel zoals bijvoorbeeld grasparkieten. Een valk alleen houden is dan ook weer geen goed idee, kies daarom liever voor een rasgenoot. Twee valkjes samen of zelfs meerdere valkparkieten samen gaat vaak prima!
De Valkparkiet prijs bij aanschaf
De prijs van een nieuwe vogel is afhankelijk van een aantal factoren. In het geval van de valkparkiet zijn er wat verschillende te zien, voornamelijk in de kleurmutatie. Een valkparkiet grijs of bont, een witmasker of geelmasker. De prijzen kunnen nogal variëren. Een valkparkiet in wildkleur kost ongeveer 20 euro, sommige speciale kleurslagen kunnen tot wel 100 euro kosten bij aanschaf. Hiernaast moet je uiteraard rekening houden met de bijkomende kosten van de vogels; voeding, vermaak maar ook de huisvesting van jouw nieuwe vogels.
Hoeveel ruimte voor valkparkieten?
Wil je vogels houden dan moet je vroeg of laat een Valkparkiet kooi kopen. Bij een koppeltje valkparkieten moet je rekening houden met een minimale afmeting van 120 x 60 x 70 centimeter, onthoudt hierbij; Groter is altijd beter. Vogels hebben hun vleugels uiteraard niet voor niets, een beetje vliegruimte zullen ze dan ook zeker op prijs stellen. Met bovengenoemde maten gaan we er vanuit dat de vogels regelmatig uit de kooi mogen. Kan dit niet of wil je dit niet dan is een groter verblijf aan te raden. Je komt dan al snel uit op een volière voor jouw valkjes.
Jouw valkparkieten in een buiten volière houden?
Valkparkieten kunnen prima buiten worden gehouden, maar dit vraagt wel een aantal maateregelen. De kooi moet voldoende ruimte bieden voor de vogels én bescherming op koude dagen. De Valkparkiet hoeft niet verwarmd te zitten maar een goed nachthok wat tocht en vochtvrij is, is hierbij wel heel belangrijk. In het meest gunstige geval komt de temperatuur in het nachthok niet onder de 5 graden. Zie hieronder enkele voorbeelden van geschikte houten buitenkooien voor valkparkieten.
Liever kiezen voor ander materiaal?
De houten volière biedt een landelijke uitstraling in jouw achtertuin. Wil je liever gaan voor een iets strakkere of moderne uitstraling? Bekijk dan zeker eens de mogelijkheden tussen onze aluminium volières en volières van stalen draadpanelen. Deze bieden enorm veel ruimte, zijn verkrijgbaar in verschillende maatvoeringen én kunnen perfect gebruikt worden in combinatie met een los nachthok voor de vogels.
Meer advies, tips of hulp bij een goede valkparkiet kooi?
Wil je overleggen over het houden van Valkparkieten, tips van een ervaringsspecialist of advies en tips ontvangen voor de huisvesting van jouw vogels. Neem gerust contact met ons op. Ook voor een volière of vogelkooi op maat kun je bij ons terecht. Hiernaast bieden wij losse aluminium draadpanelen en gegalvaniseerde gaaspanelen voor voliere bouw, wil je graag zelf een voliere maken? Dan kun je met onze losse panelen direct aan de slag. Voor meer informatie; wij helpen je graag met een vrijblijvend advies!