Een grote konijnenren buiten is een regelrechte toevoeging in het leven van jouw konijnen. Het biedt een fijne en veilige plek voor de konijnen om te kunnen rennen, spelen, ontdekken en bewegen. Wat niet alleen een fijn sfeerbeeld geeft in de achtertuin, het bewegen én de bijkomende uitdaging draagt ook bij aan de fysieke én mentale gezondheid van jouw konijnen. Maar wat gebruik je op de bodem van een konijnenren? Welke bodembedekking is geschikt voor in de konijnenren en wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende bodembedekkers in jouw konijnenren buiten? Je leest het in deze blog, lees je mee?
Waarom is goede bodembedekker belangrijk in een buiten konijnenren?
Bij het plaatsen van een konijnenren buiten is het kiezen van de juiste bodembedekker een belangrijk onderdeel. Op de eerste plaats voor het comfort van de konijntjes maar zeker ook voor de veiligheid van jouw konijnen in de buitenren én het gebruikersgemak voor jezelf. Genoeg om rekening mee te houden dus bij het kiezen van de juiste bodembedekker, we zetten een aantal belangrijke punten op een rijtje:
Konijnen kunnen onwijs goed graven, binnen mum van tijd hebben ze een tunnel gegraven vanuit de konijnenren tot aan het moestuintje van de buurman. Het is dus belangrijk dat de bodem in jouw grote konijnenren buiten bestand is tegen gravers uitgravers. Dit kun je doen door een vaste ondergrond te kiezen óf gaas in te graven zodat de konijnen niet kunnen ontsnappen.
Het zijn dan misschien geen knaagdieren ( konijnen vallen officieel onder “haasachtige”) maar dat ze desondanks goed kunnen knagen staat vast, konijnen zetten graag hun tandjes in alles wat ze tegen komen. Een hapje van de bodembedekker slaan ze dan ook zeker niet over. Kies dus een bodembedekking in de konijnenren die óf niet eetbaar is of juist gegeten mág worden.
Zere hakjes oftewel Sore Hocks óf pododermatitis met een nog mooier woord, is een veel voorkomend poot probleem bij konijnen. Dit probleem kan ontstaan wanneer konijnen constant leven op een vieze en natte ondergrond. Doordat de pootjes nat blijven gaan de voetzooltjes weken, de huid wordt dunner en scheurt sneller in. Hierdoor ontstaan drukwonden onder de poten die zéér pijnlijk zijn voor ze. Een goede afwatering is dus een must! Naast een droge ondergrond helpt ook een zachte ondergrond problemen met de poten te voorkomen. Zeker bij grote en zware konijnenrassen is de kans op Sore Hocks vrij groot, een goede bodembedekker die zacht en comfortabel is om op te lopen helpt deze problemen te voorkomen.
Welke bodembedekking opties voor de buiten konijnenren?
We weten nu waar we rekening mee moeten houden om het comfortabel én veilig te maken in de konijnenren buiten. Laten we nu gaan kijken naar de verschillende soorten konijnen bodembedekking, geschikt voor de konijnenren buiten:
Gras in de konijnenren buiten
Gras in de konijnenren is vaak de eerste optie die overwogen wordt. Gras is ook écht heel leuk in de konijnenren, echter is dit vaak alléén een succes wanneer je een grote konijnenren met veel oppervlakte hebt. De kans is namelijk groot dat jouw konijnen het gras zó lekker gaan vinden dat er met een klein oppervlakte binnen een week geen grassprietje meer te zien is en de konijnenren een modderpoel wordt. In een grote konijnenren, met veel oppervlakte is het gebruik van gras zeker een leuke optie. Gras zorgt voor een optimale afwatering in de konijnenren omdat het water direct de grond in kan trekken, het geeft een mooie uitstraling én het is eetbaar (lekker!) voor je konijnen. Let wel op dat konijnen moeten wennen aan het eten van gras, anders kunnen ze onwijs ziek worden.
Tegels en stenen als ondergrond in de buiten konijnenren
Persoonlijk ben ik fan van tegels in de konijnenren of in ieder geval een gedeelte van de konijnenren. Op de eerste plaats omdat een dichte bodem in de konijnenren jouw houdini’s gegarandeerd binnen zal houden. Maar tegels bieden ook groot gebruikersgemak tijdens de schoonmaak; met een bezem kom je al een heel eind! Bovendien beschermd de tegelvloer ook de konijnenren optimaal, ideaal wanneer je kiest voor een houten konijnenren. Door tegels of stenen te gebruiken in de konijnenren profiteren jouw konijnen bovendien van natuurlijke slijtage van de nageltjes, waardoor je deze niet meer hoeft te knippen! Kies in het geval van tegels of stenen niet voor té ruwe oppervlaktes (grindtegels ed.), zoals je hierboven hebt gelezen kan dit problemen geven met de voetzooltjes.
Een vloertje storten voor de konijnenren buiten
Een betonvloertje storten om de konijnenren op te plaatsen is geen slecht idee. De vlakke ondergrond zorgt ervoor dat je de konijnenren goed schoon kunt houden. De konijnen profiteren, net als bij tegels, van een goede slijtage op de nageltjes én het beton beschermd de konijnen tegen optrekkend vocht uit de grond. Een betonvloer in de konijnenren is een goede keuze mits je een konijnenren met dak plaatst! Bij tegels of stenen ontstaan voegen waardoor het water goed weg kan, bij een gestorte vloer is dit niet. Een gestorte vloer in de konijnenren is dus alleen een optie wanneer je een overdekte konijnenren plaatst.
Beukensnippers of houtsnippers of houtvezels in de buitenren
Houtsnippers, beukensnippers, houtvezel en hennepvezel. Het zijn allemaal goed absorberende bodembedekkers; ideaal voor in het konijnenhok maar niet geschikt voor een konijnenren. Deze materialen nemen enorm veel vocht op, wat in een buiten konijnenren alleen maar zorgt voor vochtige en vieze plekken. Daarbij kunnen de grovere varianten zoals beukensnippers en houtsnippers als eetbaar gezien worden door de konijnen, wat verstopping kan veroorzaken.
Zand als bodem in de konijnenren buiten
Zand of aarde als bodem in de konijnenren is ontzettend leuk voor de konijnen, ze zullen gegarandeerd plezier beleven! Het biedt een mogelijkheid voor natuurlijk gedrag en dit zal zeker voor veel uitdaging zorgen. Echter is zand in de konijnenren minder praktisch als we kijken naar hygiëne en het schoonhouden van de ren. Bovendien ontstaat er met een zandondergrond ook ontsnappingsgevaar. Wil je jouw konijnen toch graag op zand houden? Zorg er dan voor dat er gaas onder de konijnenren is ingegraven.
Maak het éxtra leuk met attributen in jouw buiten konijnenren
Door de variëren met ondergronden in jouw konijnenren buiten maak je het extra uitdagend. Konijnen blijven tenslotte energieke diertjes die graag uitgedaagd worden. En eerlijk is eerlijk, niets is zo leuk als de konijnen zien genieten in een natuurlijke leefomgeving want dan komt het ware karaktertje pas echt naar boven! Plaats een zandbak voor lekker graafplezier, leuke tunnels van knaagmateriaal, vlecht zelf een eetbare speelbal van wilgentakjes, bouw een loopbrug, speelhuisje óf maak je eigen konijnenheuvel! Hoe creatief ben jij?
Kortom; Welke bodembedekking voor jouw konijnenren buiten?
We hebben gelezen dat er best wat bodembedekkers zijn die gebruikt kunnen worden in de konijnenren buiten. Kies voor praktisch gemak met een tegels en stenen, ga voor uitdaging met een konijnenzandbak óf zaai jouw nieuwe grote konijnenren buiten in met gras voor ultiem plezier!