Je wil graag kippen houden in de tuin? Begrijpelijk, wij zijn ook fan van kippen! Het vrolijke getok en het enthousiaste gescharrel in de kippenren, die heerlijke eitjes die trouw iedere ochtend op je liggen te wachten en die éne tamme kip die maar al te graag geknuffeld wordt. Wij snappen de gezelligheid dat kippen houden met zich mee brengt. Ben je benieuwd wat je te wachten staat bij het houden van kippen? Lees dan zeker verder en ontdek tips en leuke kippenhok ideeën voor jouw toekomstige nieuwe (tuin)vrienden.
Welke soort kippen houden?
Laten we starten met het begin; welke kippenras past bij jou? Ben je op zoek naar een kippenras wat veel eieren legt zoals de Leghorn, wil je liever een klein ras zoals de zijdehoen of juist grote Brahma kippen of vind je het voornamelijk belangrijk dat jouw kippen vrij makkelijk tam te maken zijn zoals de Orpington? Het bepalen van het kippenras is natuurlijk de eerste stap in jouw zoektocht. Maar dat wil niet zeggen dat het een makkelijke stap is er zijn namelijk méér dan 400 kippen soorten ter wereld dus er is keuze genoeg! Wil je meer lezen over verschillende kippenrassen bekijk dan onze “blogpagina” waar vele kippenrassen aan bod komen om te bepalen welk ras bij jou en je situatie past.
Hoeveel kippen wil je houden?
Naast het kiezen van een kippenras twijfel je misschien wel over het aantal kippen. Kippen zijn echte groepsdieren en horen samen gehouden te worden met soortgenoten. Wij adviseren om kippen absoluut niet alleen te houden, dit gaat tegen de natuur in. 3 kippen is een mooi aantal om mee te beginnen, uiteraard ook afhankelijk van de afmeting van jouw kippenhok hierover lees je eventueel meer in onze blog: "Hoe groot moet een kippenhok zijn?"
Heb je een haan nodig bij kippen?
Het is niet noodzakelijk een haan te houden bij de hennen, tenzij je graag kuikens hebt natuurlijk. Daarnaast is het belangrijk te weten dat hanen best wat geluid kunnen produceren, in sommige situaties is dit niet gewenst. Denk hierbij aan kippen houden in een woonwijk, in dit geval kun je wellicht beter kiezen voor een toom zonder haantje. Wellicht overbodig maar meerdere hanen in het hok is sowieso geen goed idee, dat wordt gegarandeerd een vechtpartij. Meerdere hennen samen, eventueel met 1 haan, is de meest handige keuze voor het kippenhok.
Wat heb je nodig voor kippen houden in achtertuin?
Kippen zijn populaire huisdieren, of beter gezegd tuindieren. Ze zijn gezellig, zorgen voor het ontbijt en hoeven niet dagelijks uitgelaten te worden. Eigenlijk zijn het misschien wel de meest makkelijke huisdieren mits, en dit is een belangrijke, je goed voorbereid bent! Een goede voorbereiding is het halve werk en dat is bij kippen houden niet anders. Hieronder vind je een handige checklist zodat je niet voor verrassingen kom te staan. Lees je mee?
Nachthok voor jouw kippen
Een tocht- en vochtvrij kippennachthok is een must bij het houden van kippen. Het biedt een veilige plek in de nacht en beschermd jouw kippen tijdens (vries)kou en regenval. Zorg er dan ook voor dat er in het kippen nachthok voldoende stokruimte beschikbaar is voor alle bewoners in het hok, de meeste kippen slapen namelijk op stok. Per kip dien je rekening te houden met ongeveer 20-30 cm stokruimte afhankelijk van de grootte van het ras. Een afsluitbaar nachthok is belangrijk wanneer er roofdieren actief zijn, de kippen in de nacht opsluiten is dan de beste manier om veiligheid te waarborgen in het hok.
Grote kippenren of afrastering
Kippen moeten scharrelen overdag, lopen jouw kippen los in de tuin dan volstaat vaak alleen een afrastering om de tuin. Let er hierbij wel op dat sommige kippenrassen een aardig stukje de hoogte in kunnen fladderen. Wil je jouw kippen niet los laten lopen door dreigende gevaren van buitenaf zoals vossen en marters of ontsnappingsmogelijkheden? Gebruik dan een losse kippenren, eventueel een grote kippenren met dak om jouw kippen optimale bescherming te bieden. Uiteraard kun je ook kiezen voor een compleet kippenhok met kippenren en nachthok in één. Wil je meer lezen over een uitdagende kippenren én de inrichting hiervan? Lees dan onze blog: "Hoe richt je een kippenren in?" voor leuke tip en ideeën!
Legnesten en accessoires
De meeste kippenhokken hebben een vast legnest maar dit is niet altijd het geval. Heb je een kippennachthok zonder legnest, plaats dan losse kippen legnesten in het nachthok zodat er voldoende plek is voor de verse eitjes. Zo blijven de kippeneitjes ook heel en hoef je niet dagelijks op zoektocht in de tuin. Vul de legnesten met zacht materiaal zoals stro. Maak voor de rest van het hok gebruik van een goede vocht opnemende bodembedekker zodat jouw kippen lekker fris kunnen verblijven in het hok. Plaats hiernaast voldoende voer- en drinkbakken. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar trapbakken, omdat deze het kippenhok schoner houden én ongedierte wordt voorkomen. De voeding van kippen is vrij simpel; een goede legkorrel met toevoeging van kiezelgrit voor een optimale spijvertering en eventueel gemalen oesterschelpen voor sterkere eitjes. Veel mensen geven de kippen hiernaast resten uit de keuken, in veel gevallen is dit niet direct een probleem wanneer dit gedoseerd gebeurt. Maar let wel op wat je exact geeft, kippen zijn natuurlijk geen vuilcontainers en kunnen niet alles verdragen! Uiteraard moeten jouw kippen hiernaast ten alle tijden schoon en fris drinkwater hebben in het verblijf.
Kippenhok of kippenren zelf maken?
Je kunt natuurlijk kiezen voor een kant en klaar kippenhok maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. Met een beetje handigheid en de juiste materialen is het bijvoorbeeld vrij eenvoudig een aluminium kippenren te bouwen, snel klaar voor gebruik en het ziet er ook nog eens stijlvol en modern uit in de achtertuin. Wij leveren losse gaaspanelen voor de kippenren in aluminium en gegalvaniseerd staal. Hiermee bouw je een kippenren zelf eenvoudig op! Neem eens een kijkje in onze kippenwinkel en laat je inspireren. Houdt er wel rekening mee dat je naast een zelfbouw kippenren ook een goed nachthok nodig hebt voor de kippen
Verzorging van kippen in de tuin
Kippen zijn leuk voor jong én oud, beter gezegd kippen zijn gewoon leuk voor alle leeftijden. Want wat is er nu leuker dan samen de kippetjes voeren? Het verzorgen van kippen is ook nog eens goed voor je eigen gezondheid; kom maar op met die frisse neus! Kippen vragen over het algemeen niet héél veel verzorging maar hoe meer tijd je aan ze besteed hoe leuker te zijn! Tamme kippen komen niet uit de lucht vallen dat vraagt natuurlijk enige inspanning. Naast veel gezellig contact en aandacht moet je rekening houden met een wekelijkse schoonmaak, dagelijks voer- en drinkrondjes, regelmatig verversen van bodembedekking én uiteraard het rapen van kippeneitjes. Maar dit laatste zien we absoluut niet als een straf uiteraard…
Kunnen wij je helpen bij jouw start met kippen?
Wil je kippen houden in de tuin maar zit je met vragen of ben je op zoek naar advies? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag bij het realiseren van jouw ideale kippenhok op maat, grote kippenren of verwen jouw kippen en jezelf met een kippenhok hooiberg! In onze werkplaats wordt dagelijks gewerkt aan hoogwaardige luxe kippenhokken van hoge kwaliteit, onderhoudsvrij én duurzaam. Waardoor je de komende 10 - 15 jaar in ieder geval geen omkijken hebt naar het verblijf van jouw nieuwe vrienden.