Een volière vol leuke volière vogels. Wil jij een volière plaatsen of heb je al een vogelvolière en ben je op zoek naar leuke vogelsoorten die samen kunnen verblijven in jouw buitenvolière? Niet alle vogelsoorten kunnen bij elkaar gehouden worden, in deze blog lees je welke vogelsoorten geschikt zijn om samen te houden.
Verschillende soorten vogels als huisdier
Laten we starten met de verschillende soorten vogels die gehouden kunnen worden in een buitenkooi. Zo kun je kiezen voor zangvogels, siervogels, parkieten en kanaries maar is het ook mogelijk om vogelsoorten te combineren. Zo maak je jouw buitenverblijf éxtra leuk! Maar welke vogelsoorten kunnen samen worden gehouden? We gaan het bekijken, lees je mee?
Welke vogels zijn geschikt voor een buiten volière?
Het is belangrijk vooraf te bekijken welke vogels in een onverwarmd buitenverblijf kunnen leven. Niet alle vogels zijn geschikt om buiten, met name onverwarmd, te huisvesten. Tropische vogels bijvoorbeeld, deze kunnen niet overleven in een koud buitenverblijf. Hiernaast is het belangrijk dat de vogels ook in een buitenverblijf gekweekt zijn. Indien de vogel vanaf kweekperiode buiten zit kan hij lage temperaturen verdragen, is hij binnen gekweekt dan is buiten plaatsen later een stuk lastiger. Hieronder vind je een overzicht van de vogelsoorten die onverwarmd gehouden kunnen worden mits er een goed nachthok aanwezig is;
Vinksoorten zoals de; Cubavink, Goudvink, Zebravink, Witkopnon, Bandvink, Gouldamadines
Parkieten zoals de; Grasparkiet, Zonparkiet, Valkparkiet, Halsband parkiet en de Catharina parkiet
Kanaries zoals de; Zangkanaries, Kleurkanaries en postuurkanaries
Duifjes zoals de; het Diamantduifje, Japans meeuwtje, Kuifduifje, Mus duifje en Postduiven
Verschillende vogels houden in een volière
Nu we een idee hebben van de verschillende mogelijkheden gaan we bekijken welke vogelsoorten samen gehouden kunnen worden. Let wel op dat dit richtlijnen zijn, iedere vogel is anders en sommige vogels vinden andere vogels in de volière niet fijn, terwijl het ras dit in principe vaak geen probleem vind. Het is dus ook een beetje aftasten wat jouw vogels accepteren. Hiernaast zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden.
- Plaats nooit te veel vogels in een volière, dit zorgt voor onrust en kan zelfs uitmonden in gevechten. Kies voor een aantal wat aansluit op de ruimte óf kies voor een grotere volière.
- Houd rekening met voeding en huisvesting eisen van de vogelsoort, houdt hierbij ook rekening met gaastypes en materiaalgebruik.
- Plaats geen koppels van dezelfde vogelsoort in één verblijf dit kan dominantie problemen geven. Ook is het aan te raden geen familiebanden in de volière te houden, om inteelt te voorkomen.
- Zorg dat alle vogels een eigen nestkast hebben en er voldoende schuil en slaapmogelijkheden zijn voor alle vogels. Zeker wanneer je parkieten en papegaaien houdt want zij kunnen de nestmogelijkheden van andere vogels stuk maken.
Welke soorten vogels kunnen samen?
Over het algemeen zijn er twee soorten vogels; schuwe vogelsoorten en de wat brutale vogelsoorten. Het is slim om deze soorten niet te combineren. Kies je voor een brutalere vogel dan zal deze de schuwere vogels gaan pesten, dit wil je uiteraard voorkomen. Hieronder lees je enkele combinaties voor jouw volière;
Welke vogels kunnen samen met Kanaries? De kanarie is een vrij makkelijke vogel, mits er voldoende ruimte is in de volière kunnen andere vogels zoals vinken en zangvogels bij kanaries gehouden worden. Kanaries kunnen niet samen gehouden worden met papegaaien en kromsnavels, dit is in de meeste gevallen geen goede combinatie.
Welke vogels kunnen samen met de Zebravink? Ook de zebravink is een vrij gastvrije vogel. Samen met bijvoorbeeld een Japans meeuwtje, zilverbekjes of rijstvogels gaat dit vaak prima. Zebravinken passen minder goed bij parkieten, Gouldamadines en kromsnavels omdat de zebravink een wat teer vogeltje is.
Welke vogels kunnen samen met een Grasparkiet? De grasparkiet kan het beste gehouden worden in paartjes. In sommige gevallen gaan ze prima met valkparkieten, maar de grasparkiet kan best onaardig zijn. Andere vogels zoals kanaries, zebravinkjes en andere vinken zijn vaak een minder goede keuze. Omdat de grasparkiet een vrij pittig vogeltje kan zijn tegenover andere vogels.
Welke vogels samen met Valkparkieten? De valkparkiet geeft zijn voorkeur aan een soortgenoot en dan ook een van hetzelfde soort. Deze vogels zijn niet heel makkelijk te houden met andere vogelsoorten, uiteraard zijn hier ook uitzonderingen in. Valkparkieten kunnen vaak prima overweg met vogels van hetzelfde geslacht dus wil je niet dat er gebroed wordt kies dan voor bijvoorbeeld meerdere mannetjes in een volière. In tegenstelling tot andere vogels zal dit bij de valkparkiet meestal goed gaan.
Welke vogels samen met de Gouldamadines? Ook dit vogeltje geeft de voorkeur aan een familievogel, Gouldamadines zitten het liefst samen met een zelfde vogelsoort. Wil je toch graag een andere soort houden bij ze dan is een Japans meeuwtje een kanshebber. Ook andere tropische vogels en prachtvinken zou kunnen. Het is wel slim om de Gouldamadines in de meerderheid te laten zijn in de volière.
Ook gronddiertjes zijn leuk voor jouw volière
Naast een aantal vliegende exemplaren zijn er ook leuke grond dieren die gehouden kunnen worden in een volière. Denk hierbij aan leuke kwartels zoals kwartels maar ook patrijsjes zijn leuk voor de bodem van jouw volière. Een leuke bijkomstigheid; ze houden de volière ook schoon want ze eten van de grond en houden zo de bodem van de volière netjes opgeruimd.
Een luxe volière voor jouw vogeltjes?
Heb je een (aantal) vogelsoort uitgekozen om in jouw volière te houden? Een volière is een echte aanwinst voor de achtertuin. Het brengt gezelligheid en het geeft je een leuk schouwspel terwijl jij van een kopje koffie geniet op jouw terras. In ons assortiment bieden wij een groot gamma volières voor buiten. Kies voor een strakke aluminium volière, een houten volière of een gegalvaniseerde vogelkooi voor buiten. Of bekijk hier onder een aantal mogelijkheden binnen onze vogelwinkel: