De Barnevelder kip is een van de mooiste kippenrassen, als je het mij vraagt. Ze zijn fors, hebben een statig voorkomen in de kippenren buiten en een mooi verenjasje met opvallende maar ook ingetogen kleuren. Daarnaast zijn ze ook nog eens bijzonder vriendelijk, leggen ze best wat eieren per jaar én het mooiste van alles; dit middelzwaar kippenras komt uit Nederland!
De Barnevelder kip groot & de Barnevelder kriel
Voordat we duiken in de wereld van de Barnevelder is het belangrijk te weten dat er twéé varianten zijn van deze kippen. Namelijk de krielversie en de grote versie. De krielversie is een kleine kip met een gewicht van ongeveer 1 kilo. In deze blog bekijken en bespreken we de groter versie; de Barnevelder groot.
De oorsprong van de Barnevelder
Ze komen uit Nederland en je kunt waarschijnlijk wel raden waar dit kippenras zijn oorsprong exact vindt; het mooie Barneveld! Het kippenras is ontstaan uit een combinatie van legkippen en grote kippenrassen uit Azië. Met name de Cochins, Brahma’s en Croad Langhans worden hierbij genoemd. Het kippenras is ook vrij oud, al rond 1920 werden de eerste exemplaren geëxporteerd naar Engeland. Ondanks dit een Nederlands kippenras komen ze vandaag de dag ook in het buitenland met enige populariteit voor. Sterker nog, dit kippenras heeft Nederland rond 1925 al op de kaart gezet wat betreft pluimveehouderij in het buitenland.
Het uiterlijk van de Barnevelder kippen
De Barneveldse kippen vallen onder de middelgrote kippenrassen. Een Barnevelder hen weegt gemiddeld ongeveer 2,5 kilo, de hanen zijn iets zwaarder en behalen een gewicht van ongeveer 3 tot 3,5 kilo. Dit kippenras komt voor in 5 erkende kleurslagen; wit, zwart, dubbelgezoomd, blauwdubbelgzoomd en zilverdubbelgezoomd. De dubbelgezoomd kleurslagen geven een bijzondere uitstraling aan de kippen. Opvallend hierbij zijn de gele poten van dit ras die behoorlijk afsteken tegen de kleur van de verenjas. Ze hebben een enkele kam in oranje bruine kleur, een volle middelhoge staart en een breed en vrij fors lichaam. De Barnevelders zijn statige kippen die prachtig rond paraderen in jouw kippenren.
Het karakter van de kip Barnevelder
Deze kippen staan bekend om het vriendelijke karakter en aanpassingsvermogen. Ze zijn over het algemeen vrij rustig, wat niet heel vreemd is omdat het ook een wat grotere kip is. Het is daarbij wel een ras wat best wat ruimte nodig heeft, het liefste lopen ze los op het erf of in een grote weide of kippenren. De Barnevelder is vriendelijk voor mensen en andere dieren, ook de hanen zijn zelden agressief. Ze leven dan ook graag in groepen en liever niet alleen, maar kunnen vaak ook prima gehouden worden met andere kippenrassen. Door het rustige karkater en de veelzijdigheid is dit een leuk kippenras voor beginnende kippenhouders, mits je voldoende ruimte voor ze hebt uiteraard.
Hoeveel eieren leggen Barneveldse kippen?
De hennetjes kunnen best wat eieren produceren per jaar. Een gemiddelde van 200 eieren behalen ze in de meest gevallen makkelijk. Deze ei-fabriekjes leggen het hele jaar door, ook in de wintermaanden leggen ze vrij grote eieren. Een Barnevelder ei is terracotta tot bruin van kleur en weegt gemiddeld zo’n 60 gram.
Hoe lang leeft een Barnevelder kip gemiddeld?
De Barnevelder kuikens zijn gevoelig voor de ziekte van Marek, dit is een ziekte die verlamming veroorzaakt bij de kuikens. Dit zorgt ervoor dat er vrij veel Barnevelder kuikens vroegtijdig komen te overleiden. Er kan overigens gevaccineerd worden tegen deze dodelijke ziekte bij kippen, dit wordt dan ook steeds vaker gedaan. Een gezonde Barnevelder kan ongeveer een leeftijd van 7 a 8 jaar bereiken, mits hij goed verzorgd wordt uiteraard.
Voldoende ruimte voor jouw Barnevelders
Als je kippen wilt houden in de achtertuin is het slim vooraf goed te bekijken wat voor eisen een kippenras stelt aan de huisvesting. De Barnevelder is een vrij makkelijk ras maar houdt wel van ruimte. Dit is geen kippenras dat graag in klein kippenhok gehouden wordt, tenzij het een groot kippenhok is! Omdat het kippenras vrij rustig is worden ze vaak los op het erf gehouden maar een grote kippenren biedt deze mogelijkheid ook. Met een groot kippenras zoals de Barnevelder is dit ook aan te raden, door voldoende ruimte te bieden blijven jouw kippen in goede conditie én blijft het humeur op en top! Ga bij een groot ras zoals de Barnevelder uit van minimaal 1 vierkante meter scharrelruimte per kip. Groter is uiteraard altijd beter.
Een nachthok voor de Barnevelder kip
Bij het kopen van een kippen nachthok is het belangrijk rekening te houden met het formaat van jouw kippen. Omdat de Barnevelder een gemiddeld grote kip is heeft hij meer ruimte nodig dan een kriel kip bijvoorbeeld. Een nachthok is belangrijk voor optimale nachtrust én voor het leggen van eitjes. Kies voor een degelijk nachthok dat voldoende ruimte biedt aan al jouw Barnevelder hennen. Per meter zitstok moet je rekening houden met 4 kippen, per legnest houden we een aantal van 3 kippen aan. Zo kun je bepalen hoe groot jouw nachthok moet zijn voor het aantal kippen dat je wilt gaan houden. Hieronder zie je enkele voorbeelden van geschikte nachthokken voor de Barnevelders, meer zien? Bekijk dan hier onze nachthokken.
Een kippenhooiberg voor jouw loslopers
Lopen jouw kippen los op het erf, scharrelen ze lekker rond over de weide of vertoeven ze los in de achtertuin? Ook dan is een goed nachthok een must. Maar juist omdat hij midden op jouw erf staat mag hij best een mooie uitstraling hebben, toch? Onze luxe kippenhooibergen zijn een aanwinst voor jouw achtertuin, bieden comfort en bescherming aan jouw kippen én bieden hoog gebruikersgemak. Naast de hooiberg nachthokken zijn er ook varianten beschikbaar met vaste kippenren. Hieronder zie je enkele hooiberg hokken uit onze collectie, meer zien? Bekijk hier alle kippen hooibergen.
Een kippenren voor jouw Barnevelder kippen
Je hebt hierboven al kunnen lezen dat deze kippen voldoende ruimte nodig hebben. Dit geldt voor het nachthok maar de kippenren is minstens zo belangrijk. Wil je jouw kippen niet los laten lopen maar veilig in een verblijf laten scharrelen? Kies dan voor een grote kippenren met voldoende grondoppervlakte voor jouw Barnevelders. Hieronder zie je enkele voorbeelden van geschikte kippenrennen voor deze middelgrote kippen. Meer zien? Bekijk dan hier alle kippenrennen, je kunt bij ons terecht voor een houten kippenren, kippenren van aluminium of gegalvaniseerde draadpanelen.
Kippenren zelfbouw in jouw achtertuin?
Ben je handig en wil je jouw kippenren zelf bouwen? In onze kippenwinkel vind je een groot assortiment losse draadpanelen voor kippenrennen waarmee het mogelijk is jouw ideale kippenren zelf op te bouwen. Kies voor aluminium panelen voor een stijlvolle en moderne uitstraling óf onze gegalvaniseerde panelen die het mogelijk maken een grote kippenren te bouwen met klein budget. Wil je overleggen over de panelen, het opbouwen of het indelen van jouw ideale kippenren neem gerust contact op.
Meer lezen over leuke kippenrassen?
Ben je overtuigd en komen er een stel Barnevelders jouw achtertuin versieren? Of twijfel je nog en wil je jezelf verder inlezen over andere kippenrassen? Lees dan bijvoorbeeld eens onze blog over de Brahma kip, een prachtig groot kippenras met een imposant voorkomen. Of de blog over Zijdehoendertjes of de Wyandotte kriel deze kleine kippen geven óók veel gezelligheid in de achtertuin. Wil je eens overleggen over de huisvesting van jouw (toekomstige) kippen of ben je op zoek naar advies en tips, neem dan vrijblijvend contact met ons op wij helpen je graag